Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Ендометриоза

Пишува: Д-р Ејуб Ејуб – Специјалист по гинекологија и акушерство во...

МОЕ ЗДРАВЈЕ, МОЕ ПРАВО!

СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО – 7 АПРИЛ! Пишува: Тања Величковска...

Акутен бронхитис

Пишува: Д-р Владимир Зелениковски – Д-р по општа медицина Акутен...

Слабеење

Повеќето заблуди за слабеењето се базирани на некое „лесно решение“, а вистината е дека за редукција на килограмите нема „лесен“ и „тежок“ пат, туку постои само оној кој е правилен, кој е заснован на знаење, информираност и истрајност

Категорија: Здравje

август 4, 2015

СО ИСХРАНА ПРОТИВ ОПСТИПАЦИЈА

Подобра работа на цревата се постигнува со консумирање храна богата со влакна, зголемен внес на вода од три литри на ден и зголемена физичка активност комбинирана со вежби за стомачните мускули

Категорија: Здравje

август 4, 2015

Ефект на набљудувач

Во 1964 година се случило страшно убиство на Кити Ѓеновезе од Њујорк, која била избодена на улица додека од прозорецот таа страшна сцена ја набљудувале нејзини 38 соседи.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Морален компас зад увото

Научниците од МИТ (Massachusetts Institute of Technology) тврдат дека зад десното уво може да се лоцира „морален компас“.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Воден часовник

Водениот часовник е направа за мерење на времето со помош на проток на вода од сад, обично низ тесен отвор. Тоа бил најточен инструмент во широка употреба, сè до 17 век кога е заменет со многу попрецизните часовници со нишало.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Машина за миење садови

Машината за миење садови ја измислила Жозефина Кокреин во 1887 година. Пронајдокот го нудела на сопственици на хотели, скандалозно одејќи на состаноци без придружба на сопруг, брат или татко, па на крај отворила сопствена фабрика.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Морскиот сунѓер го филтрира морето

Морските сунѓери се едноставно градени повеќеклеточни организми, стари околу 650 милиони години. Ги има помеѓу 5 000 и 10 000 видови. Може да бидат зелени како салата, сино како небото, жолти како сонцето.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Нега на косата во топлите денови

Фризурата е конечен показател на жената, рекол славниот моден дизајнер Живанши, чија муза била глумицата Одри Хепберн, позната по истенчениот вкус и негуваната едноставност

Категорија: Убавина

август 4, 2015

Меланом

Раното откривање е можно со клинички и дерматоскопски преглед, а во раните фази хирургијата нуди 100% излекување

Категорија: Здравje

август 4, 2015

Замастен црн дроб

Регулирање или лекување на скриена или примарна причина која предизвикала нарушување на функцијата на црниот дроб е од есенцијално значење, како и здрава исхрана, секојдневно физичко вежбање и природни лекови кои ја подобруваат регенерацијата на клетките и помагаат во отстранување на токсините кои го оштетуваат црниот дроб

Категорија: Здравje

август 4, 2015