Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Акутен бронхитис

Пишува: Д-р Владимир Зелениковски – Д-р по општа медицина Акутен...

Неизбежниот витамин Ц за зима без настинка

Пишува: М-р Фарм. Оксана Николовска Сезоната на вирусни и бактериски...

Каков тип на психолошка подршка треба за надминување на канцер?

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Надминувањето на канцер може да...

Хиперхидроза

Иако изгледа како тривијален проблем, зголеменото потење е непријатна состојба и видлив проблем, од кој страдаат околу три насто од луѓето, но бројот веројатно е поголем

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

Зошто бебињата плачат

Плачењето на бебето е начин на комуникација и сигнал за тревога, па треба без нервози да се одгатне што му недостига, која потреба треба да се задоволи и како да се утеши за да се чувствува удобно и сигурно

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

Цинк

Од 2002 година Светската здравствена организација (СЗО) во земјите во развој спроведува програма за надоместување на цинкот, бидејќи недостигот на овој минерал е ставен на петто место како причина за појава на разни болести.

Категорија: Билки

јуни 23, 2015

Болест на лудиот мед

Поради трансот во кој запаѓале консументите, римскиот историчар Плиниј го нарекувал т.н. луд мед (meli maenomenon) чудесен (miraculum melis) и меѓу првите утврдил дека потекнува од растението рододендрон (rhodos значи ружа, а dendron дрво).

Категорија: Љубопитно

јуни 23, 2015

Откривање на клетката

Пред точно 350 години, во 1665 година Роберт Хук, англиски физичар и секретар на Кралското друштво во Лондон, користејќи микроскоп од кожа и злато, открил клетка, на која ѝ го дал името според монашка соба.

Категорија: Љубопитно

јуни 23, 2015

Топлокрвна риба

Месечевата риба, lampris guttatus, е прва риба за која научниците откриле дека во целост е топлокрвна.

Категорија: Љубопитно

јуни 23, 2015

Борба против целулитот

Таканаречената кора од портокал не е само естетски проблем, туку и здравствен, бидејќи организмот во масните наслаги под кожата складира и токсини, од кои треба да се ослободиме така што ќе се придржуваме кон добрите стари навики

Категорија: Убавина

јуни 23, 2015

УВ-зрачење и неговото влијание врз кожата

Изложеноста на ултравиолетови зраци е главен фактор на ризик за повеќето промени на кожата. Изворите на УВ-зрачење можат да бидат природни и вештачки. Сончевата светлина е главен извор на УВ-зрачење, иако УВ-зраците сочинуваат само еден мал дел од сончевото зрачење

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

Болки во коските

Раната дијагностика и лекување се клучни за спречување на болката и отстранување на причините, а редовната физичка активност, здравата исхрана, контрола на телесната тежина, вежбите за истегнување и одржување на подвижноста се препорачуваат во превенција на дегенеративните промени во коските и зглобовите

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

BETTY магазин, jуни 2015

[mk_image src="https://betty.mk//wp-content/uploads/2015/04/Cover_MAC_jun2015.jpg" group="_general" margin_bottom="0" crop="false"][mk_fancy_title color="#15397f" size="30" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="0" font_family="none"] Ламбе Алабаковски [/mk_fancy_title][mk_fancy_title tag_name="h3" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="0" font_family="none"] Музиката ми е живот и љубов [/mk_fancy_title] Broj 16, јуни 2015 Упорноста ме води од мал Бојана Симоновиќ Секогаш ведар, позитивен и со добра волја – пејачот кој веќе една деценија стабилно чекори на македонската музичка сцена –Ламбе Алабаковски [...]

Категорија: Списание BETTY

јуни 15, 2015