Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Неверојатните моќи на Бета Глуканот

Пишува: М-р фарм Соња Пецевска Бета глуканите претставуваат имуномодулатори. Имуномодулатори...

Зошто е важно да се тестираме за ХИВ?

Светски Ден на ХИВ Сида – 1ви Декември Пишува: Весна...

Музиката има значајно влијание на развојот кај децата

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Когнитивен развој: Музиката може да...

Бактерии и габички во вашиот дом

Научниците од Универзитетот Колорадо анализирале примероци на прашина од 1 200 куќи и станови и откриле дека во просечно домаќинство живеат околу 2 000 видови габички и околу 7 000 видови бактерии.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Имплант за сеќавање

Научниците од американската организација DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), кои ги истражуваат пореметувањата во мозокот, работат на усовршување на имплант за мозок кој би требало да помогне во враќање на сеќавањата кај лицата кои боледуваат од Алцхајмер или деменција.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Јаболката во стариот Рим

Во древниот Рим јаболката биле луксузно овошје, ценето поради аромата, убавината и благиот вкус.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Киселата зелка на капетанот Кук

Англискиот истражувач, морепловец и картограф Џејмс Кук (1728-1779), кој со своите истражувања повеќе придонел за Британската Империја отколку сите војни кои таа ги водела во историјата, за да го подигнел здравственото ниво на својот екипаж, ги терал да јадат кисела зелка.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Крем за лице

Може да се каже дека постојат пет основни типови кожа (и голем број подваријанти). Тоа се нормална, сува, мрсна, комбинирана и чувствителна кожа.

Категорија: Убавина

октомври 28, 2015

Дискус хернија

Се манифестира со болки во задниот дел на вратот, како и грчење на вратните мускули, болка во пределот на лопатките, рамената, подлаткницата, шаката, дури и во прстите, болки при движење на главата, кашлање и смеење

Категорија: Здравje

октомври 28, 2015

Уринарни инфекции

Секој со промени во мокрењето, болки во долниот дел од стомакот и промени во мочта треба да побара помош од лекар

Категорија: Здравje

октомври 28, 2015

BETTY магазин, октомври 2015

[mk_image src="https://betty.mk//wp-content/uploads/2015/09/Cover_oct2015.jpg" group="_general" margin_bottom="0" crop="false"][mk_fancy_title color="#15397f" size="30" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="0" font_family="none"] ЕСМА РЕЏЕПОВА [/mk_fancy_title][mk_fancy_title tag_name="h3" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="0" font_family="none"] Младоста ми ја даваше храброста [/mk_fancy_title] Broj 20, октомври 2015 Бојана Симоновиќ Првата пејачка во светот која отпеала ромска песна на ромски јазик, Есма Реџепова, ексклузивно за BETTY магазин открива како е да се биде Кралица на ромската музика. Жената со силни вокални способности [...]

Категорија: Списание BETTY

октомври 1, 2015

ЗАТНАТО НОСE КАЈ БЕБИЊАТА

Со наглите температурни варијации несомнено се зголемува бројот на бактериски и вирусни заболувања кај децата и бебињата, кои се манифестираат со течење од носот, слевање на секретот од носот во грлото, што предизвикува отежнато дишење, ноќна кашлица и будење, како на децата така и на родителите.

Категорија: Здравje

октомври 1, 2015

БАРГАЛА, СТОБИ, ХЕРАКЛЕЈА

Археолошките локалитети Стоби, Баргала и Хераклеја ќе ви понудат едно поинакво искуство, патување во минатото и запознавање со животот на луѓето и историјата на овие простори. Уживајте во прекрасните мозаици, остатоци од цркви, театри

Категорија: Патување

септември 29, 2015