Фармацевти
Контакт

НАЧИНИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПАНИЧНИ НАПАДИ

Депресија и анксиозност

НАЧИНИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПАНИЧНИ НАПАДИ

Анксиозноста или вознемиреноста е непријатна состојба која се карактеризира со...

Кои се првите симптоми на шизофренија и како да се ублажат

Како да се препознаат првите симптоми на шизофренијата? Првите симптоми...

Справување со чувството на срам и страв

Пишува: Ивица Павлов, Лиценциран психолог и когнитивно-бихејвиорален советник Срамот како...

Каков тип на психолошка подршка треба за надминување на канцер?

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Надминувањето на канцер може да...

АГОРАФОБИЈА

Пишува: Спец. Д-р Симеон Могилевски – Психијатар Агорафобија – поттекнува...

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

  Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат...

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат страв, болка и неспособност да се справите со доживувањето. Тие може да се случат како резултат на разни ситуации, како што се незгоди, насилство, загуба на близок или други тешки доживувања. Траумите може да остават долготрајни последици врз психичкото и физичкото здравје на личноста. Најчестите трауми […]

октомври 1, 2023

Емоционалната интелигенција е јасно измерена конгнитивна способност за обработка на информации содржани во емоциите

Анета Коробкина Мастер-тренер, спикер и автор на книгата best seller “Прекрасно! Како тоа го направиjа светскителидери” Многупати кога зборуваме за емоционалната интелигенција, луѓето знаат да реагираат исплашено и се однесуваат со неверување кон оваа дисциплина, само затоа што уште како мали нè учеле да не ги покажуваме емоциите затоа што тоа не е во ред. […]

септември 1, 2022

Преку мали промени во секојдневието до значајно подобрување на физичкото и менталното здравје

| Софија Манчева психолог, психотерапевт под супервизија и фитнес тренер Случувањата во последниот период  поврзани со пандемијата направија да се соочиме со еден стресен и трауматичен период. Останувањето дома и претворање на домашната атмосфера во работна канцеларија, играчница за деца, простор за вежбање  или, пак, останување во „несигурна и опасна средина“ подолг период, кај многу […]

септември 2, 2020

Медитација – Храна за секое тело и ум

| Сара Сековска јога инструктор – Работам на себе… – Да се поврзам со себе… – Потребно ми е време за себе… – Комплетно сум со себе… Сите горенаведени фрази се само дел од она што секојдневно барем по еднаш ќе го слушнеме од нашите колеги, пријатели, па дури и од самите себе. Зошто е […]

август 1, 2020