Фармацевти
Контакт

Позитивните и негативните страни на алкохолот

Љубопитно

Позитивните и негативните страни на алкохолот

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Балканците, како...

Артериска хипертензија – висок крвен притисок

Пишува: Д-р Арбен Асани – спец. интернист во Лаор Поликлиника...

Акутен бронхитис

Пишува: Д-р Владимир Зелениковски – Д-р по општа медицина Акутен...

Денот на Жената – Движење за правата на жените – 8ми март

Пишува: Сеида Џигал Обележувањето на 8-ми март, Меѓународниот ден на...

Како треба да се прослави денот на заљубените?

14 февруари – Св. валентин – Ден на љубовта Пишува:...

ФЕБРИЛЕН СИНДРОМ

Пишува: Д-р Сања Христова – ПЗУ „Педијатрика Бамби“ Струмица Покачената...

ВИНОТО, КАКО ДЕЛ ОД ИСХРАНАТА

14 февруари – Св. Трифун – Ден на виното Пишува: Филип Анастасовски – Вино Маркет Вино, како дел од исхраната, има богата историја и разнообразни аспекти. Тоа не само што може да допринесе на уживањето во храната, туку има и потенцијални здравствени предности. Црвеното вино, на пример, содржи полифеноли, вклучувајќи резвератрол, кои се познати по […]

Категорија: Љубопитно

февруари 1, 2024

Кои суплементи се неопходни во текот на бременоста?

Пишува: Мр. Фарм Билјана Божиновска Дупјачанец Пренатални витамини се мултивитамини наменети за бремени жени или жени кои планираат бременост. Споредено со конвенционалните мултивитамини, тие содржат повеќе од некои нутриенти кои се потребни во бременоста. Пренаталните витамини може да се препишани од страна на вашиот доктор и треба да се земаат секој ден во текот на […]

Категорија: Љубопитно

февруари 1, 2024

АГОРАФОБИЈА

Пишува: Спец. Д-р Симеон Могилевски – Психијатар Агорафобија – поттекнува од грчките зборови Agora (плоштад) и Phobos (страв). Агорафобијата се карактеризира со интензивен фобичен страв од јавни места и од места на кои добивањето медицинска помош, во случај на пореба е отежнато-широки и отворени простори, како што се плоштадите, автопатиштата, мостовите, големи затворени простории како […]

Категорија: Љубопитно

декември 31, 2023

МЛАДИТЕ не се „имуни“ на проблеми со КАРДИОВАСКУЛАРНОТО ЗДРАВЈЕ!

Пишува: Д-р Александар Митов Постои можеби погрешен начин на размислување дека кардиоваскуларното здравје се влошува и е загрозено само кај повозрасните лица. Често се потценува состојбата кај младите и се игнорираат голем број на предупредувачки знаци. Токму за ова ќе зборуваме во продолжение, односно ќе погледнеме како хипертензијата и покаченото ниво на холестерол го загрозуваат […]

Категорија: Љубопитно

декември 31, 2023