МИГРЕНА

Силна болка проследена со низа специфични симптоми претставува една од основните карактеристики за мигрена и главна потешкотија со која се соочуваат сите кои страдаат од ова здравствено пореметување.

Read More

СИНАП

Синапот е заедничко име за неколку видови од фамилијата крстоцветни (Brassicaceae). Бил добро познат и во античкиот свет, се користел како лековито растение и зачин. Се одгледува во умерени [...]

Read More

Орев

Во народната медицина оревот има важна улога. Листот од орев има извесни антисептични својства, а плодот често се користи и во комбинација со мед како средство против исцрпеност.

Read More

РЕН

Ова повеќегодишно растение со дебел, месест и разгранет корен, има исправено стебленце, со висина од 15 до 125 см. Стебленцето во горниот дел е разгрането, аглесто и празно. Приземните листови [...]

Read More

МОРАЧ

Морачот е повеќегодишна зелјеста билка со силен и пријатен мирис. Стебленцето е високо до 2 метра. Тркалезно е, ситно набраздено и празно. Листовите се од 3 до 5 пати делени во вид на перја со [...]

Read More

БОСИЛЕК

Ароматичниот босилек е нараскинливо поврзан со бројни народни верувања и обичаи. Првата пишана трага за оваа билка е стара околку четири милениуми, и потекнува од стариот Египет. Римјаните, исто [...]

Read More

МЕЧКИН ЛУК

Мечкиниот лук е повеќегодишна билка, висока помеѓу 20 и 50 см, со долгнавеста, тесна луковица. Стеблото е исправено, тристрано и само при основата има два листа со елипсовидна лиска нагло [...]

Read More

Оригано

Риганот е повеќегодишно  зелјесто растение со хоризонтален ризом, ароматичен мирис и вкус. Стебленцето во основата делумно лежи на земја, со останатите делови е исправено, високо меѓу 20 и 50 [...]

Read More
page 1 of 4