Фармацевти
Контакт

Koлку често треба да се нанесува фактор за сонце во еден ден

Совети за вашето здравје

Koлку често треба да се нанесува фактор за сонце во еден ден

За да се заштитите од штетното влијание на сончевите зраци,...

Ајурведа – хармонија и здравје од Хималаите

Ајурведата е традиционален систем за лекување кој потекнува од Индија...

НАЧИНИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПАНИЧНИ НАПАДИ

Анксиозноста или вознемиреноста е непријатна состојба која се карактеризира со...

Епилепсија и Cannabidiol (CBD)

Дефиниции– Според најновата класификација на ILAE (Интернационална лига за борба...

Дијагностицирање и индикации за оперативен зафат кај пациенти со бенигна простатна хиперплазија

Бенигна хиперплазија на простатата (бенигно зголемување на простатата) е зголемување...

Придобивки од конзумирање на вода

Придобивки од конзумирањето вода може да бидат следните: -Ако редовно...

Генетска терапија во ортопедската хирургија

Намерата на овој текст е да ги прикаже новините во генската терапија кај болните со мускулоскелетни повреди и  заболувања. Генската терапија има голем потенцијал да го револуционизира лекувањето на разни мускулоскелетни заболувања и повреди. Во минатава деценија повеќе илјади пациенти се вклучени во клинички трајали за генска терапија. Генската терапија стана важна во модерната ортопедско-клиничка […]

мај 1, 2024

Превентива и третман на уринарни инфекции со природни препарати

  Уринарните инфекции претставуваат едни од најчестите и најупорни бактериски инфекции на бубрезите, мочните канали и мочниот меур. Примарен пат на ширење на инфекцијата (90 %) е со навлегување на бактериите од ректумот и гениталиите кон мочниот меур. Најчесто инфекцијата се задржува во долниот уринарен тракт, односно мочниот меур (циститис)  и уретрата (уретритис). Причинители на […]

мај 1, 2024

Позитивните и негативните страни на алкохолот

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Балканците, како народ со богато културно наследство и разнообразна кујна, често се опишуваат како гурмани, па храната и пијалаците играат значајна улога во балканската култура. Кога станува збор за пијалаци, на балканските маси често се наоѓаат различни видови вино, ракија, пиво и други алкохолни напитоци. Традиционалните методи […]

април 1, 2024

ШТО ГО ПРЕДИЗВИКУВА КАРИЕСОТ И НЕГОВО ТРЕТИРАЊЕ

Пишува: Д-р Катерина Сиљаноска – Стоматолог Околу 80% од причините за лошиот здив доаѓаат од усната празнина, а останатите 20% се предизвикани од заболувања на желудникот, инфекции на респираторниот тракт, хроничен бронхит и дијабет. Вистината за кариесот – Шеќерот е единствениот причинител на кариес. Кои било јаглехидрати што ги консумираме може да предизвикаат кариес: ориз, […]

април 1, 2024