Фармацевти
Контакт

Заболувања на бубрезите

Здравje

Заболувања на бубрезите

Марија Богдановска Пзу К-медика, Ракотинци | Бубрезите се парни органи...

Што е преддијабетес и дали навреме го препознаваме?

д-р Иван Рунтев специјалист интернист Клиничка болница, Штип | Дијабетесот...

Вечната борба со целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | Целулитот, познат...

Бременост и употреба на витамини и минерали

Др. Абдијер Билали-Веапи спец.гинеколог-акушер Гинеколошка Ординација “Хера“, Гостивар | Примарна ...

Скокови во развој

Сања Ѓорѓева сертифициран тренер за спиење на бебиња и деца...

Забен камен – настанување, причини, лекување и превенција

Д-р Искра Аврамоска Доктор по стоматологија ПЗУ ИН Дент, Скопје...

Злоупотреба на супстанции кај постарата популација

д-р мед.сци. Маја Милованчева-Поповска интернист-нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар | Злоупотребата на алкохол и други супстанции меѓу постарата популација има тенденција на раст. Овој растечки проблем го нарекуваат „невидлива епидемија“. Индивидуални, социјални и фамилијарни фактори придонесуваат или се асоцирани со злоупотребата на супстанции кај постарите лица. Некои се свртуваат кон алкохол и други супстанции за […]

Категорија: Здравje

јуни 1, 2021

Електролити и пробиотици ‒ вистинска комбинација при повраќање и дијареја

Александра Ситновска | Дијарејата е честа манифестација на многу гастроинтестинални заболувања. Таа значи  намалување на фекалната конзистентност и се јавува кога постои дисбаланс помеѓу цревната апсорпција и секреција на водата. Дијарејата е најчестиот здравствен проблеми во земјите во развој и првата причина за хоспитализација кај децата. Третманот на дијареја во основа се состои од замена […]

Категорија: Здравje

јуни 1, 2021

Дебелина – естетски или медицински проблем?

д-р Наташа Недеска Минова специјалист интернист ЈЗУ Општа болница „8 Септември“, Скопје, Оддел ендокринологија | Дебелината е проблем со кој сè почесто се среќаваме во денешно време на брза и обилна исхрана и многу време поминато во седење и лежење пред телевизор, компјутер, смартфон. Тоа е брзорастечки проблем во речиси сите земји во развој  и […]

Категорија: Здравje

мај 1, 2021

Која е најдобрата комбинација за зајакнување на имунитетот кај децата?

Наташа Кондоска Аптека Мента фарм, Прилеп | Синбиотик претставува комбинација од пребиотик со пробиотик. Оваа комбинација помага во воспоставување и одржување на природниот баланс на цревната микрофлора и придонесува за јакнење на одбранбените способности  на организамот. Пребиотици се: Несварливи јаглехидрати со многу мала енергетска вредност, отпорни на дејството на желудочната киселина; „Храна“ за бифидобактерии; Фруктоолигосахариди […]

Категорија: Здравje

мај 1, 2021