Фармацевти
Контакт

Морската вода може да биде корисна за синусите поради неколку причини

Патување

Морската вода може да биде корисна за синусите поради неколку причини

Пишува: Сеида Џигал Изотоничност: Морската вода има состав на соли...

Зошто луѓето се посреќни во Лето?

Пишува: Сеида Џигал Научни студии покажале дека патувањето е една...

ПАТНИЧКА АПТЕКА ЗА НА ОДМОР

ШТО ТРЕБА ДА ПОНЕСЕТЕ НА ПАТУВАЊЕ? *ОЗНАЧЕТЕ ШТО ИМАТЕ ОД...

Природни третмани како да третирате изгореници од сонце

СОДА ЗА ГОТВЕЊЕ: Магична состојка e совршен домашен лек за изгореници...

Долго патување во автомобил со бебе е навистина стресно

Долго патување со бебе во автомобил е навистина стресно, но ќе ви биде полесно ако се подготвите за потфатот. Ќе се заморите и од возење и до „угодување“ на бебето, но, и онака одите на одмор па ќе здивнете кога ќе стигнете на посакуваната дестинација. Понесете сендвичи, овошје, мали пакувања на сок и марамчиња за […]

Категорија: Патување

јули 1, 2022

Ултимативниот прирачник за СПФ заштита

Прекумерната изложеност на ултравиолетовото (УВ) зрачење од сонцето претставува главната причина за појава на рак на кожата. УВ зрачењето е доволно високо за да предизвика изгореници од сонце, дури и во овие пролетни денови. УВ индекс претставува меѓународно стандардизирана нумеричка скала, развиена од Светската здравствена организација, која го мери количеството на УВ зраците што допира […]

Категорија: Патување

јули 1, 2022

Патничка аптека за на одмор

ШТО ТРЕБА ДА ПОНЕСЕТЕ НА ПАТУВАЊЕ? Ако за време на патувањето сте склони кон мачнина или повраќање, половина час пред патување испијте таблети против мачнина. Лекови за намалување на температурата – таблети на база на парацетамол или ибупрофен за возрасни и сируп или чепчиња за деца. Лекови против алергија – алергиите не се ретки во […]

Категорија: Патување

јули 1, 2022

Се подготвувате за патување?

Д-р Андреа Пуздерлиски Патувачката дијареја е еден од најчестите здравствени проблеми во текот на патувањето. o Најчесто се јавува во првата недела од патувањето, а симптомите се со времетраење од 3 до 5 дена. o Се карактеризира со 3 или со повеќе неформирани, водести столици во текот на 24 часа. o Други симптоми што може […]

Категорија: Патување

јуни 1, 2022