Фармацевти
Контакт

Меѓународен ден на медицински сестри и акушерки

Совети за вашето здравје

Меѓународен ден на медицински сестри и акушерки

Велка Гавровска Лукиќ Здружение на медицински сестри, техничари и акушерки...

Дебелина – естетски или медицински проблем?

д-р Наташа Недеска Минова специјалист интернист ЈЗУ Општа болница „8...

Која е најдобрата комбинација за зајакнување на имунитетот кај децата?

Наташа Кондоска Аптека Мента фарм, Прилеп | Синбиотик претставува комбинација...

Интервју со Наташа Петровиќ – Кога успехот е неизбежен

Добитничка на бројни награди, Наташа Петровиќ својот талент го докажа...

Херпес симплекс

д-р Наташа Теовска Митревска | Вирусите се најмалите микроорганизми кои...

Пробиотици со антибиотска терапија – за или против

Кирил Пецевски м-р по фармација | Една од сè поактуелните...

Отпорноста е вештина која се учи

Катерина Златановска Попова сертифициран советник за развој на кариера | Коронакризата која повеќе од една година е дел од нашето секојдневие засекогаш го смени нашиот живот. Борбата не се одвива само и единствено на здравствено поле, туку вирусот и пандемијата ја зафатија силно и економијата. Различни бизниси од повеќе сектори, како што се: туризмот, угостителството, […]

мај 1, 2021

Вакцини – САРС-КоВ-2

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска медицина | САРС-КоВ-2 претставува РНК вирус кој предизвикува тежок акутен респираторен синдром, а самото заболување, доколку се појават симптоми, се нарекува ковид-19 болест. За прв пат, според официјалните податоци, се појавува во декември 2019 г., во областа Вухан во Кина. Во Европа се прошири во […]

мај 1, 2021

Доверба во буквална смисла на зборот

д-р Мирјана Пехчевска Поп-Илиев доктор на науки по организациски развој, експерт за личен и организациски развој, професионален коуч, кариерен советник, организациски директор на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби | Од денес почнувам со нов режим на исхрана, имам потполна доверба во мојот тренер дека ќе ослабам! Зборував со пријателката, имам потполна доверба дека […]

мај 1, 2021

Покачен крвен притисок – еден од главните ризик-фактори за срцевите болести

д-р Александар Митов | Причините за смртност во светски рамки, вклучително и во нашата земја, главно се должат на неколку заболувања – малигни, инфективни, хронични респираторни заболувања, а како причинител кој особено се издвојува се кардиоваскуларните заболувања. Кардиоваскуларните болести претставуваат голема, хетерогена група заболувања,  која предизвикува повеќе смртни случаи отколку сите други причини заедно. Особено […]

мај 1, 2021