Фармацевти
Контакт

Што е преддијабетес и дали навреме го препознаваме?

Трето доба

Што е преддијабетес и дали навреме го препознаваме?

д-р Иван Рунтев специјалист интернист Клиничка болница, Штип | Дијабетесот...

Злоупотреба на супстанции кај постарата популација

д-р мед.сци. Маја Милованчева-Поповска интернист-нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар |...

Покачен крвен притисок – еден од главните ризик-фактори за срцевите болести

д-р Александар Митов | Причините за смртност во светски рамки,...

Што се Д-Димери?

Мирјана Лажанковска Трниниќ специјалист по медицинска биохемија, м-р по фарм....

Зошто е важен витаминот Д3?

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП |...

Исхрана за време на пандемија со Ковид-19

виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL НАДВОРЕШЕН СОРАБОТНИК...

Колаген – Методи и препарати кои се користат за подмладување на кожата

| Спец. по фармација Суаде Исеини Аптека МЕД ФАРМ, Чегране Стареењето на кожата е сложен биолошки процес кој влијае на неколку состојки на кожата и оттука и на нејзиниот изглед. Двата основни процеса на стареење на кожата, внатрешни и надворешни, се контролираат, соодветно, од генетски варијации и од надворешни компоненти. Пушењето, консумацијата на алкохол и […]

Категорија: Трето доба

ноември 1, 2020

Комплетна формула за здрави и подвижни зглобови

| Д-р Борислав Калковалиев Ортопед ГОБ 8ми Септември Комплетна формула за здрави и подвижни зглобови Преку грижата за нашите зглобови обезбедуваме лесен чекор додека сме  млади, но и во подоцнежните години. Постојат различни причини за заболување на зглобовите. При ортопедскиот преглед  пациентите грубо може да се поделат во две групи: повреди – акутни состојби и […]

Категорија: Трето доба

ноември 1, 2020

Чекор повеќе – Дури и краткото пешачење е подобро од непешачењето

| Пешачењето игра огромна улога за вашето здравје и влијае позитивно на повеќе делови во вашето тело. Дури и краткото пешачење е подобро од непешачењето. Експертите велат: „Дури 30 минути пешачење дневно е исклучително корисно за човечкото тело. Светската здравствена организација им препорачува на возрасните да пешачат најмалку 2,5 часа неделно“. Еве само неколку придобивки […]

Категорија: Трето доба

октомври 1, 2020

29 септември – Светски ден на срцето

| д-р Перо Попески интервентен радиолог Светскиот ден на срцето се одбележува на 29 септември на иницијатива на Светската здравствена организација (СЗО). Кардиоваскуларните заболувања (CVD) се најчеста причина за предвремена смрт. Над 90 % од смртните случаи во светот и повеќе од 50 % во Европа се резултат од нив. Нашата земја не е исклучок […]

Категорија: Трето доба

септември 2, 2020