Фармацевти
Контакт

ТИНИТУС – Д-р Александар Митов советува

Оториноларингологија

ТИНИТУС – Д-р Александар Митов советува

Д-р Александар Митов Дали ви се случува кога ќе легнете...

Алергиски ринитис во време на пандемија со ковид-19

д-р Марија Јанкуловска оториноларинголог | Алергискиот ринитис претставува глобален здравствен...

BETTY мамa – Стрептококни инфекции кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Носна полипоза

Прим. Спец. д-р Маја Кирјас Хирург-оториноларинголог Клиника за оториноларингологија Клинички...

Грижа за млечните заби

| д-р Искра Аврамоска доктор по стоматологија (ПЗУ „ИН ДЕНТ“,...

Воспаление на увото (надворешниот ушен канал)

д-р Сузана Цветановска оториноларинголог | Иако се смета за лесна инфекција, воспалението на увото неретко се случува да стане вистински проблем, особено поради јаката болка што го држи пациентот буден цела ноќ. Воспаление на надворешниот ушен канал (otitis externa) може да се јави во кој било период од годината, но е почесто во лето. Изложеноста […]

јули 2, 2020

Прекин на дишење во сон – Ризикот на пациентите со апнеа

| Прим. Спец д-р Маја Кирјас ЈЗУ Клиника за оториноларингологија Клинички и Универзитетски Центар – Мајка Тереза Терминот апнеа е краткотраен прекин на дишењето за време на ноќниот сон. Поради пореметеното дишење може да настане: брадикардија, тахикардија, цијаноза или пак рапиден пад на нивото на кислород. Под Опструктивна апнеа, која е посебен ентитет, се подразбира […]

април 1, 2020

Борете се против никотинската зависност

| Борете се против никотинската зависност Решивте да се збогувате од цигарите? Долго време размислувате и постојано одложувате? Честитки. Можеби првиот ден ќе биде многу тежок, но верувајте дека откако ќе почнете да ги забележувате позитивните промени во вашето тело, ќе бидете благодарни на успешно преживеаните кризни мигови. Направете план Смислувањето  план е основа за […]

март 1, 2020

Воспаление на синусите

Автор-Прим Спец Др Кирјас Маја Хирург-оториноларинголог ЈЗУ Клиника за оториноларингологија Клинички и Универзитетски Центар – Скопје | Синусит подразбира акутно или хронично воспаление на синусите каде причинителот е од бактериска, габична, вирусна инфекција или алергија на одредени алергени. Постојат четири групи на синуси – максиларни, фронтални, етмоидални , сфеноидални. Сите се препокриени со слузница која […]

јануари 1, 2020