Фармацевти
Контакт

Она што ни е познато и помалку познато за холестеролот

Здрава храна

Она што ни е познато и помалку познато за холестеролот

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска...

Вистината за „органско“

Тимот на Добра Земја | Контаминираноста на почвата, загадените подземнни...

Како да го намалиме ризикот од срцев удар?

д-р Александар Колев спец. по кардиохирургија ЈЗУ УК за Државна...

Мајчино млеко и придобивките од него

Д-р Драгана Емел Маркоска спец. педијатар ПЗУ Старс Медика |...

Како треба да се храниме пред патување?

Емилија Спасовска Мојсовска магистер по нутриционизам | Откријте како да...

Витамини и минерали

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | На сите ни...

Железо како неопходен минерал за човековиот организам

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска медицина | Железото е суштински елемент за човековиот организам, бидејќи учествува во широк спектар на метаболистички процеси, вклучително и транспорт на кислород, синтеза на деоксирибонуклеинска киселина (ДНК) и транспорт на електрони. Сепак, затоа што железото може да формира слободни радикали неговата концентрација во телесните ткива […]

Категорија: Здрава храна

август 1, 2021

Најпогодна храна за намалување и превенција на целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | • Ленено семе – одлична храна за здравјето на кожата и за намалување на килограмите. Лененото семе помага и за нормализирање на естрогенот и подобра продукција на колаген. • Храна која помага за хидратација – дехидратацијата може да води до сува и ранлива кожа, затоа обидете се […]

Категорија: Здрава храна

јули 1, 2021

Препорачана исхрана во текот на летото

Емилија Спасовска Мојсовска Магистриран нутриционист | Летниот период за многумина претставува омилен период од годината, но за некои претставува период во кој се соочуваат со многу мачини, намалено ниво на енергија, појава на дехидратација, подуеност и останати симптоми кои најчесто се губат со завршување на топлите летни денови. Со правилна исхрана и правилно распределени и […]

Категорија: Здрава храна

јули 1, 2021

Исхрана кај пациенти со канцер

Д-р Елена Карабелески Продукт специјалист Европа Лек Фарма | Употреба на орално нутритивни суплементи (течна храна) Канцер претставува комплексна болест која предизвикува неконтролиран раст на клетките и може да се појави во  кој било дел/орган од телото. Таа е резултат на мултипла интеракција помеѓу факторите на околината и генетската предиспозиција за развој на болеста и […]

Категорија: Здрава храна

јули 1, 2021