Фармацевти
Контакт

Како сината светлина од вашите телефони влијае на оштетувањето на кожата?

Кожни болести

Како сината светлина од вашите телефони влијае на оштетувањето на кожата?

| Д-р Наташа Димитриевска Стојановска ПЗУ Дерма Естетик Blue light...

Розацеа

| прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска Розацеа е честа  кожна...

Лајшманиоза – Кожна заразна болест која може да ви ја пренесе вашето милениче

| Јулијана Милкова доктор по ветеринарна медицина Ветеринарна амбуланта Каспер-15...

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија...

Дерматофиброми

д-р Коста Цветковиќ спец. по дерматовенерологија | Дерматофибромите се бенигни...

Извор на животот

| Сонце Пролетта е идеално време за уживање во сончевите...

Егзема: Атописки дерматитис

| д-р Коста Цветковиќ спец. по дерматовенерологија Атописки дерматитис претставува наследно, хронично, воспалително, повторувачко (рекурентно) заболување на кожата која се карактеризира со црвенило и субјективно чувство на силен јадеж. Друго име карактеристично за оваа болест е егзема, но овој термин кај народот е почесто асоциран со појава на истите симптоми по рацете. Во повеќе од […]

Категорија: Кожни болести

јуни 1, 2020

Алопеција ареата

| д-р Наташа Теовска Митевска спец. дерматовенеролог Приватна општа болница „Ремедика“, Скопје Густата и здрава коса секогаш се сметала за знак за здраво тело и целосна благосостојба, а уште повеќе се цени денес.  Губењето на косата создава голема загриженост и кај мажите и кај жените. Може да предизвика голема вознемиреност и нарушување на самодовербата. Тоталното […]

Категорија: Кожни болести

април 1, 2020

ПСОРИЈАЗА

Иако гингивитисот, или воспаление на непцата, не претставува голем проблем на почетокот, ова пореметување, ако не се лекува на време, може да доведе до сериозни здравствени потешкотии, вклучувајќи и целосно губење на забите.

Категорија: Кожни болести

ноември 1, 2019

ПЕГИ И ДАМКИ НА КОЖАТА

Кинески хирурзи со помош на 5G технологија неодамна извеле две операции на пациенти кои биле оддалечени неколку илјади километри од нив. Прво хирург од Пекинг оперирал црн дроб на пациент во Шенжен, а потоа хирургот Линг Жипеј, од клиниката на островот Хајнан, вградил неутрален стимулатор во мозок на пациент во пекиншкиот клинички центар, оддалечен 3 000 километри. Брзината на врската е клучна во комуникацијата помеѓу хирургот и роботизираните инструменти, а 5G технологијата тоа го овозможува.

Категорија: Кожни болести

ноември 1, 2019