Фармацевти
Контакт

Мезотерапија во третманот на алопеција

Кожни болести

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење...

Вечната борба со целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | Целулитот, познат...

Стареење на кожата

д-р Коста Цветковиќ спец. по дерматовенерологија | Првите видливи знаци...

Херпес симплекс

д-р Наташа Теовска Митревска | Вирусите се најмалите микроорганизми кои...

Себороичен дерматитис

д-р Горица Дачевска дерматовенеролог | Себороичниот дерматитис е хронично рецидивно...

Атописки дерматитис

| Д-р Елпинка Марин Спец. Дерматолог ОПШТА БОЛНИЦА ОХРИД Атопијата...

Како сината светлина од вашите телефони влијае на оштетувањето на кожата?

| Д-р Наташа Димитриевска Стојановска ПЗУ Дерма Естетик Blue light или високоенергетска видлива светлина е дел од спектрумот  и е високоенергетска од  кратките бранови на видливата светлина, но  не треба да ве збунува со УВА и УВБ-зраците. За прв пат се споменува  пред три години кога се укажа дека сината светлина која е високоенергетска видлива […]

Категорија: Кожни болести

ноември 1, 2020

Розацеа

| прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска Розацеа е честа  кожна болест која се манифестира со црвенило, мoзолчиња и оток на кожата на лицето. За неа се зборува како за „акни кај возрасни“. Започнува  ненадејно  со вцрвенување на лицето, кое брзо поминува и се повторува. Развојот на болеста доведува до појава на постојано црвенило на кожата […]

Категорија: Кожни болести

септември 2, 2020

Лајшманиоза – Кожна заразна болест која може да ви ја пренесе вашето милениче

| Јулијана Милкова доктор по ветеринарна медицина Ветеринарна амбуланта Каспер-15 Дуо Што е лајшманиоза? Лајшманиоза е тешко паразитарно  заболување кај кучињата предизвикано од едноклеточен паразит (протозоа), кое може да биде пренесено и на човек (зооантропоноза). Болеста е застапена во медитеранските земји, но со климатските промени ја има  сè повеќе и во нашите краеви. Преносители  се разни хематофагни инсекти, како што се флеботомус и комарецот, кои преку […]

Категорија: Кожни болести

август 1, 2020

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија Клинички центар Скопје Малку е познато дека дигестивниот тракт, освен основната улога во варење на хранливите материи, е место каде се наоѓаат 70 % од вкупниот број имунолошки клетки на организмот кои активно комуницираат меѓусебно и со цревната микробиота, одредувајќи начин на кој ќе се […]

Категорија: Кожни болести

август 1, 2020