Фармацевти
Контакт

Акутни и хронични воспаленија на крајниците

Оториноларингологија

Акутни и хронични воспаленија на крајниците

Пишува: Д-р Маринела Малинова – Специјалист оториноларинголог Според времетраењето воспаленијата...

Како треба превентивно да дејствувате доколку имате проблеми со пливачко уво. (otitis externa)

Пишува: Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Пливачкото уво...

Морската вода може да биде корисна за синусите поради неколку причини

Пишува: Сеида Џигал Изотоничност: Морската вода има состав на соли...

ТИНИТУС – Д-р Александар Митов советува

Д-р Александар Митов Дали ви се случува кога ќе легнете...

Алергиски ринитис во време на пандемија со ковид-19

д-р Марија Јанкуловска оториноларинголог | Алергискиот ринитис претставува глобален здравствен...

BETTY мамa – Стрептококни инфекции кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Стрептококите се грам позитивни бактерии, со сферичен облик, мал дијаметар и распоред во вид на синџири. Не се подвижни, немаат капсула, не создаваат спори и лесно се култивираат на основни подлоги. Постојат многу класификации на стрептококите, при што се поделени во […]

октомври 1, 2021

Носна полипоза

Прим. Спец. д-р Маја Кирјас Хирург-оториноларинголог Клиника за оториноларингологија Клинички центар Скопје | Анамнестички податок за отежнато дишење на нос со различен интензитет – еднострано или двострано, перзистентни главоболки, зголемена назална секреција, хипоосмиа или аносмиа  укажува  на носна полипоза или присуство на полипоидни формации во сино-назалниот регион. Носната полипоза  претставува  хронична инфламаторна реакција каде е […]

април 1, 2021

Грижа за млечните заби

| д-р Искра Аврамоска доктор по стоматологија (ПЗУ „ИН ДЕНТ“, СКОПЈЕ) Млечните заби кај децата растат помеѓу пет и седуммесечна  возраст или подоцна. Бидејќи секое дете е различно, и времето на никнување на млечните заби, исто така, е различно, но најдоцна до третата година од животот детето треба да ги има сите млечни заби. Млечни […]

август 1, 2020

Воспаление на увото (надворешниот ушен канал)

д-р Сузана Цветановска оториноларинголог | Иако се смета за лесна инфекција, воспалението на увото неретко се случува да стане вистински проблем, особено поради јаката болка што го држи пациентот буден цела ноќ. Воспаление на надворешниот ушен канал (otitis externa) може да се јави во кој било период од годината, но е почесто во лето. Изложеноста […]

јули 2, 2020