Фармацевти
Контакт

Она што ни е познато и помалку познато за холестеролот

Трето доба

Она што ни е познато и помалку познато за холестеролот

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска...

Дали канцерот е почест кај постарата популација?

Д-р мед. сци. Маја Милованчева – Поповска интернист – нефролог...

Што е преддијабетес и дали навреме го препознаваме?

д-р Иван Рунтев специјалист интернист Клиничка болница, Штип | Дијабетесот...

Злоупотреба на супстанции кај постарата популација

д-р мед.сци. Маја Милованчева-Поповска интернист-нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар |...

Покачен крвен притисок – еден од главните ризик-фактори за срцевите болести

д-р Александар Митов | Причините за смртност во светски рамки,...

Што се Д-Димери?

Мирјана Лажанковска Трниниќ специјалист по медицинска биохемија, м-р по фарм....

Зошто е важен витаминот Д3?

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП | Витаминот Д претставува липосолубилен витамин, односно витамин што се раствора во масти. Овие витамини се складираат во телото на човекот и се создаваат резерви, за разлика од хидросолубилните витамини кои се растворливи во вода и вишокот од нив се исфрла преку урината. Постојат две форми […]

Категорија: Трето доба

јануари 1, 2021

Исхрана за време на пандемија со Ковид-19

виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL НАДВОРЕШЕН СОРАБОТНИК ОД ОБЛАСТА НА НУТРИГЕНОМИЈАТА | Правилната исхрана е неопходна за одржување добро здравје, особено  во борбата против вирусите каде што е важно зачувувањето и поттикнувањето на функцијата на имунолошкиот систем. И покрај тоа што неговата функција е детерминирана од генетиката, големо влијание има исхраната, стресот, […]

Категорија: Трето доба

јануари 1, 2021

Колаген – Методи и препарати кои се користат за подмладување на кожата

| Спец. по фармација Суаде Исеини Аптека МЕД ФАРМ, Чегране Стареењето на кожата е сложен биолошки процес кој влијае на неколку состојки на кожата и оттука и на нејзиниот изглед. Двата основни процеса на стареење на кожата, внатрешни и надворешни, се контролираат, соодветно, од генетски варијации и од надворешни компоненти. Пушењето, консумацијата на алкохол и […]

Категорија: Трето доба

ноември 1, 2020

Комплетна формула за здрави и подвижни зглобови

| Д-р Борислав Калковалиев Ортопед ГОБ 8ми Септември Комплетна формула за здрави и подвижни зглобови Преку грижата за нашите зглобови обезбедуваме лесен чекор додека сме  млади, но и во подоцнежните години. Постојат различни причини за заболување на зглобовите. При ортопедскиот преглед  пациентите грубо може да се поделат во две групи: повреди – акутни состојби и […]

Категорија: Трето доба

ноември 1, 2020