Фармацевти
Контакт

Алергии

Алергии

Алергии

Постојат цела низа болести каде што имуниот механизам на судирот...

Алергија – Што се треба да знаеме!

Што е алергија? Алергијата претставува прекумерна реакција на организмот на...

Акутни и хронични воспаленија на крајниците

Пишува: Д-р Маринела Малинова – Специјалист оториноларинголог Според времетраењето воспаленијата...

АЛЕРГИИ: Секогаш актуелна тема

Пишува: Габриела Качакоска – Нанеска – Дипломиран фармацевт – ПЗУ...

На што треба да припазите за намалување на иритации од пролетни алергии

Пролетните алергии намелете ги со превенција. Сезонските алергии се проблем...

Како да го подготвиме организмот од есенски настинки?

Нада Илиева Гранкова Специјализиран Дипл. Фармацевт ЈЗУ Општа Болница Кочани Која е причината за појава на настинка? Патогените микроорганизми – вирусите – се главните фактори, односно причинители за настанување на настинката. Секој човек што кива или кашла може да ослободи огромен број вируси во воздухот околу него. Овие вируси многу бргу се шират и се […]

Категорија: Алергии

октомври 1, 2022

Алергиска реакција при убод од инсект

Во потоплите периоди во текот на годината алергијата од убод на инсекти е една од најчестите. Повеќето инсекти не се опасни и вообичаено нивниот убод предизвикува локална реакција, иритација и чешање, но убодите од инсекти во некои случаи може да предизвикаат системски алергиски реакции, дури и опасни за животот. Осите, пчелите и стршлените се најчести […]

Категорија: Алергии

септември 1, 2022

Сезоната на алергиите кај децата почнува, а со тоа и стравот дали е КОВИД-19 или алергија?

Др. Ангелчо Андоновски Тема што во претстојниот период ќе ни биде многу важна кога станува збор за здравјето на нашите дечиња. Сега кога почнува сезоната на алергии, сигурно ќе се појават симптоми што ќе ги испла- шат родителите – кивање, течење на носот, кашли- ца. Кивање, кашлање, затнат нос – кога ќе забележиме такви симптоми, […]

Категорија: Алергии

мај 6, 2022

Што треба да знаеме за алергиите?

Зорица Мартиноска Андонова доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП | Што е алергија? Алергија е преосетливост на организмот кон некои супстанции што ги внесуваме од надвор, додека, пак, алергиска реакција е одговор на имунолошкиот систем на организмот кон внесените алергиски супстанции. Внесувањето туѓо тело (антиген) го сензибилизира (оптоварува) организмот, го стимулира да произведува антитела […]

Категорија: Алергии

април 1, 2022