Фармацевти
Контакт

Како настанал чајот и зошто е важно да се пие во зима

Лековити билки

Како настанал чајот и зошто е важно да се пие во зима

Пишува: Сеида Џигал Чајот потекнува од Кина, каде што се...

Медицински растенија – Hypericum spp. во Македонија

Медицинските растенија претставуваат непресушен извор на соединенија со потенцијални лековити...

Денот започнете го со шолја чај

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | Најубавиот дел од...

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Благоја Ставров д-р по Општа медицина при З.У. Студентска поликлиника...

Ментална виталност

Даниела Ристиќ – Стомнароска специјалист невролог | Како што старееме...

Канабис во медицински цели – 2 дел

Гордана Трендовска Серафимовска дипл. фармацевт спец. по контрола и испитување...

Сè што треба да знаете за канабисот применуван во медицински цели

Гордана Трендовска Серафимовска дипл. Фармацевт спец. по контрола и испитување на лекови советник за канабис РЕПЛЕК ФАРМ ДООЕЛ, СКОПЈЕ |  По либерализацијата на употребата на канабис во медицински цели, од јуни 2016 година, во Македонија, еднакво како и во светски рамки, се наметна прашањето во која категорија да се вбројат производите од  канабис… Од една […]

Категорија: Лековити билки

февруари 1, 2021

Примена на канабисот во медицински цели

Гордана Трендовска Серафимовска дипл. фарм. спец. по контрола и испитување лекови советник за канабис РЕПЛЕК ФАРМ ДООЕЛ, СКОПЈЕ | Канабис, ДА или НЕ… Достапноста за негова примена во медицински цели е веќе реалност… Изборот е ваш… Канабисот несомнено е растение чија употреба, во вид на различни преработки, е позната   уште од времето на древните цивилизации… Го нарекуваат […]

Категорија: Лековити билки

јануари 1, 2021

Придобивките од сумакот

| Со помош на здравиот начин на исхрана можно е да се зајакне имунолошкиот систем и да се спречи појавата на одредени видови  болести. Во вашиот план за исхрана потрудете се да имате храна богата со антиоксиданти, витамини и минерали или, пак, корисни билки од кои  ќе имате многубројни здравствени придобивки. Една од состојките богата […]

Категорија: Лековити билки

јануари 1, 2021

Маџун – Природен лек од Тиквешијата

| Дипл. Фармацевт Марија Мукаетова BETTY АПТЕКА „ФАРМАНЕА“, КАВАДАРЦИ   Маџунот или уште наречен гроздов слад е концентриран сок од грозје, природен лек и енергенс со оригинален слатко киселкав вкус и арома. Бил добро познат и на нашите предци со благотворно дејство врз човековото здравје. Одгледувањето на виновата лоза има традиција стара повеќе од 2.000 […]

Категорија: Лековити билки

октомври 1, 2020