Фармацевти
Контакт

Луѓето што живеат во дом за стари се посреќни и им се продолжува животниот век

Трето доба

Луѓето што живеат во дом за стари се посреќни и им се продолжува животниот век

Иконија Николовска Дипломиран социјален работник Дом за стари лица –...

Цервикална спондилоза

Илија Жежов дипломиран физиотерапевт Центар за масажа и физиотерапија ФИЗИОТЕРАПЕВТ-ЗДРАВЈЕ...

Менопаузата може да помине без симптоми

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента |   Менопаузата го...

Грбна болка

д-р Ана Мадиќ Доктор на медицина ПЗУ Поликлиника Др. Ѓоше...

Природно решение против бенигно зголемување на простатата

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента |   Бенигно зголемување...

Машко здравје – Простата

д-р Александар Митов | Постојат повеќе различни здравствени проблеми кои се јавуваат често кај мажите и кои заслужуваат особено внимание и нега. Можеби еден од најчестите проблеми, особено кај повозрасната машка популација, е проблемот со простатата. Здравствените проблеми кои може да се јават, а се поврзани со простатата, се повеќе на број, но сите бараат […]

Категорија: Трето доба

ноември 1, 2021

Ризик фактори за кардиоваскуларни заболувања

д-р Билјана Колева специјалист по интерна медицина Дијагностички Центар – Скопје | Кардиоваскуларните заболувања претставуваат најчесто заболување од хроничните незаразни заболувања.  Групата на кардиоваскуларни заболувањa ги опфаќа сите заболувања на срцето и крвните садови. Во оваа група на заболувања се вбројани и атеросклерозата на крвните садови (таложење на масни депозити на внатрешната страна на крвните […]

Категорија: Трето доба

ноември 1, 2021

Она што ни е познато и помалку познато за холестеролот

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска медицина | Холестеролот е восочна супстанција која  се наоѓа во вашата крв. На вашето тело му треба холестерол за да изгради здрави клетки, но високото ниво на холестерол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. При високо ниво на  холестерол може да развиете масни […]

Категорија: Трето доба

септември 1, 2021

Дали канцерот е почест кај постарата популација?

Д-р мед. сци. Маја Милованчева – Поповска интернист – нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар | Стареењето на населението и продолжувањето на животниот век придонесоа за промени во ставот за тоа што е здравје, а што е болест. Бројот на возрасни кои достигнуваат постара возраст брзо се зголемува и бројот на нови случаи на канцер, исто […]

Категорија: Трето доба

јули 1, 2021