Фармацевти
Контакт

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

Неврологија

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

  Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат...

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат страв,...

Дали знаете кои се првите симптоми на Алцхајмеровата болест и како се третира?

Пишува: Проф. Д-р Сашо Стојчев – Неврологија 21 Септември е...

Што е мозочен удар, како да се превенира и како да се живее со последиците!

• Мозочниот удар претставува прекин или намалување на протокот на...

Лапароскопска хирургија за рак на јајчник – минимално инвазивен пристап

Пишува: Д-р Коста Василевски Ракот на јајчниците е сериозна и болест...

ШТО Е ЕПИЛЕПСИЈА?

Епилепсијата е невролошко нарушување кое се карактеризира со повторливи напади....

Кои се петте фази на Алцхајмеровата болест

01. фаза: Без симптоми Првата фаза на болеста – исто така наречена претклиничка Алцхајмерова болест – може да трае со години. Многу лесно може да поминете и неколку децении без очигледни лоши ефекти бидејќи болеста полека напредува. Она што се случува во оваа фаза е дека мозочните клетки почнуваат да изумираат уништувајќи ги врските помеѓу деловите […]

Категорија: Неврологија

јуни 1, 2022

Свесност за аутизмот

Татјана Багеска дефектолог | Секој 2 април се одбележува Денот на лицата со аутизам, но тоа не значи дека за оваа состојба треба да зборуваме само тој ден, би требало да имаме слух за тоа секојдневно и да ја подигнуваме колективната свест за потребите и проблемите со кои лицата со аутизам и нивните родители постојано […]

Категорија: Неврологија

април 1, 2022

Брзо читање – Вештина на новото време

м-р Гордана Андоновска сертифициран обучувач за методот за брзо читање Power reading |   Со усвојување на методот „брзо читање“ најмалку двојно се зголемува брзината на читање, се здобива попозитивен став кон читањето и учењето, а како резултат на тоа се станува поефективна личност, која може да се фокусира на конкретна работа без поголем напор […]

Категорија: Неврологија

март 1, 2022

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Што се коксаки (Coxsackie) вируси? Коксаки вирусите се дел од вирусниот род наречен ентеровирус. Тие се едни од најмалите РНК-вируси што можат да предизвикаат разни заболувања кај луѓето, особено кај децата. Се разликуваат два типа на овој вирус:  тип А, кој по […]

Категорија: Неврологија

февруари 1, 2022