Фармацевти
Контакт

Сезоната на алергиите кај децата почнува, а со тоа и стравот дали е КОВИД-19 или алергија?

Дишни патишта

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Респираторни инфекции – што треба да знаеме?

прим. асс. д-р Илир Демири инфектолог Универзитетска клиника за инфективни...

Затнат нос, еден од најнепријатните проблеми кај децата

Снежана Палчевска Коцевска педијатар | Носот е главниот штит на...

Како да го намалиме ризикот од срцев удар?

д-р Александар Колев спец. по кардиохирургија ЈЗУ УК за Државна...

Одвикнување од пушење

д-р Ариф Пини спец. по интерна медицина | Според Светската...

Алергиски ринитис

Анастазија Јагуриновска М-р по фармација ПЗУ Аптека Амброзија-фарм, Скопје | Пролетта за многумина е еден од најпосакуваните периоди од годината, но, за жал, кај сè поголем дел од човечката популација знае да создава проблеми во секојдневието. Честопати штом настапи  пролетта ние се чувствуваме уморни, без концентрација, мрзеливи, со нарушена физиологија на сонот, па почнува да […]

Категорија: Дишни патишта

април 1, 2021

Настинка или грип, постои ли разлика?

| Зорица Мартиноска Андонова Доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП Болестите на респираторниот систем, како што се настинка и грип, се најчести случаи за посета на доктор, но и за безброј отсуства од училиште или од  работа. Како да дознаеме дали станува збор за настинка или, пак, за грип? Настинката претставува лесна или умерено тешка, […]

Категорија: Дишни патишта

октомври 1, 2020

Поранешните пушачи се во право! Дали пушењето е лична работа?

| д-р спец. Ика Пешиќ раководител на Кабинетот за превенција и одвикнување од пушење Клиника за пулмологија, Клинички центар на Србија Адаптација и превод: Институт за јавно здравје на Македонија Дали пушењето е лична работа? Без тутун за еден месец Факт е дека повеќе од 80 % од пушачите не се виновни што се пушачи, […]

Категорија: Дишни патишта

септември 2, 2020

Видови и третман на алергии

| доц. д-р Неџибе Нухии АПТЕКА ХЕРБА ФАРМ 2, ТЕАРЦЕ Алергијата е абнормална реакција на имунолошкиот систем на организмот на контакт со супстанции кои нашето тело ги смета за туѓи. Притоа, имунолошкиот систем произведува одредени супстанции наречени антитела. Некои од овие антитела штитат од несакани надворешни супстанции, кои можат да предизвикаат болест и инфекција. Но, […]

Категорија: Дишни патишта

април 1, 2020