Фармацевти
Контакт

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Бременост и породување

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените...

Вежбање за време на бременоста

Елена Бубало Михајловска Групен и персонален тренер на програмата Total...

Опстипација во текот на бременоста

м-р д-р Симонида Котларова Попоска специјалист гинеколог акушер ПЗУ РЕМЕДИКА,...

Соба за новороденче – За безбедноста на најмилите

| За безбедноста на најмилите Кога станува збор за декорација...

Вежби по породувањето

| Вежби по породувањето Физичката активност е корисна навика во...

Неинванзивно пренатално тестирање

| биолог, Дона Коцевски ГЕНОМИКС, СКОПЈЕ Неинвазивото пренатално тестирање – НИПТ (NIPT, noninvasive prenatal testing), понекогаш нареченo „неинвазивен пренатален скрининг − НИПС“ (NIPS, noninvasive prenatal screening) претставува метод за одредување на ризикот од присуство одредени генетски абнормалности кај фетусот. Со овој тест се испитуваат мали фрагменти на вонклеточна ДНК (cfDNA, cell-free DNA) кои циркулираат во […]

февруари 1, 2020

Магнезиум во бременост

| Магнезиумот често нарекуван „најженскиот елемент“  e меѓу еден од најценетите микроелементи  за време на бременост, одговорен за растежот и развитокот на плодот во сите негови етапи. Доволните количини во организмот можат да го направат износувањето на бременоста полесно, а од друга страна неговиот дефицит може да доведе до тешка бременост со последици врз здравјето […]

јануари 1, 2020

Добар сон е половина здравје

д-р Александра Бошковска ПЗУ Поликлиника Д-р Павлов | 8 часови доволни, 10 веќе премногу Сонот е времето кога телото ја обновува својата енергија и се подготвува за следниот ден. Потребата за времетраењето на сонот е индивидуална, но истото не значи и за квалитетот. Зимата е период од годината кога дневната светлина трае многу пократко, за […]

декември 1, 2019

БРЕМЕНОСТ

Чувството на среќа не е запишано во ДНК како бојата на очите, туку се учи како и вештината за пливање. На нас е задоволството да го препознаеме во малите, базични и вечни нешта и да научиме да го разликуваме од инстант среќата која ја купуваме и понекогаш скапо ја плаќаме.

септември 1, 2019