Фармацевти
Контакт

Важноста на стоматолошките прегледи

Совети за вашето здравје

Важноста на стоматолошките прегледи

д-р Методија Ичев ПЗУ Ву-Дент, Гевгелија | Оралното здравје е...

Важностa на физикалната терапија

Илија Жежов дипл. физиотерапевт Центар за масажа и физиотерапија ФИЗИОТЕРАПЕВТ-ЗДРАВЈЕ...

Енергичен и здрав појадок

Емилија Спасовска Мојсовска магистер по нутриционизам | Нашето тело во...

Мача – кралица на антиоксидансите

| Додека зелениот чај е веќе доста позната ставка во...

Октомври – месец на борба против ракот на дојка

Биба Додева претседател на Здружението за борба против рак „Борка...

Масло од црн доб од ајкула – придобивки врз имунолошкиот систем

Кирил Пецевски м-р по фармација | Маслото од црн дроб...

BETTY фармацевт – Витамини од Б-група – да се потсетиме!

Габриела Качакоска-Нанеска дипломиран фармацевт ПЗУ аптека Биолек 3 Прилеп | Витамините од Б-групата претставуваат есенцијални нутриенти кои се растворливи во вода и имаат голема задача во човечкиот организам. Тие учествуваат во голем број метаболистички процеси. Неопходни се за процесот на создавање енергија, метаболизмот на најважните хранливи материи: јаглехидрати, масти и протеини, преносот на нервните импулси, […]

октомври 1, 2021

Убавата коса и здравите нокти се здравјето на целиот организам

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | Многумина од нас копнеат по здрава, сјајна, густа коса и помалку оштетени и кршливи нокти. Убавата коса и здравите нокти нè прават посреќни, посамоуверени, а секако и поатрактивни. Како резултат на тоа луѓето, особено жените ширум светот (вклучувајќи ме и мене), купуваат најразлични производи кои ветуваат дека ќе […]

октомври 1, 2021

Интервју со прим. д-р Мендух Јегени – „Гинекологијата е повеќе од професија“

Какво е чувството да се сведочи на запознавањето на една мајка со своето дете? Сите гинеколози се страшно привилегирани во тој поглед. Сведочиме на еден навистина посебен миг. Тоа е мигот кога времето застанува. Не е важно колку е часот, кој ден е… Наеднаш ништо не е важно освен новороденчето. Плачот на тоа дете е […]

октомври 1, 2021

Примена на кумарински деривати при малигни и други акутни и хронични болести

Биљана Николовска Менаџер за продажба Сиело Фарма Дооел Велес | Кумаринските деривати како активни компоненти се широко распространети во растителниот свет. Постојат преку 1300 кумарини, кои се изолирани од различни делови на растенијата. Проучувани и употребувани векови наназад, привлекувале сè поголемо внимание, пред сè, поради нивните изразени фармаколошки и биохемиски својства. Во современата медицина се […]

октомври 1, 2021