Фармацевти
Контакт

BETTY лик – Виолета Николова – Виле

Совети за вашето здравје

BETTY лик – Виолета Николова – Виле

Која е приказната зад ликовите што ги сликате комбинирајќи апстракција...

BETTY мамa – Стрептококни инфекции кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

BETTY мама – Децата и виртуелниот свет на видеоигрите

Катерина Златановска Попова сертифициран советник за развој на кариера |...

Пливање, здравствен спорт

Миле Аврамовски главен тренер Пливачки клуб Карпош, Скопје | Почитувани,...

Мозочни бранови и автогениот тренинг

проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог | Дали сте размислувале за...

Распоред на часови

LIVSANE распоред на часови овозможен од Betty, наменет за најмалите...

Хронична коронарна болест на срцето

д-р Бетим Даути Општа болница, Гостивар | Коронарната артериска болест (КАБ) е резултат од акумулација на атероматозни плаки  кои се наоѓаат во ѕидовите на коронарните артерии кои го хранат миокардот (срцевиот мускул) со кислород и нутритиенти. Растењето на овие плаки во луменот на артериите предизвикува стеснување со што се намалува нивниот  пречник. КАБ може да се дели на акутна и хронична […]

септември 1, 2021

Ментална виталност

Даниела Ристиќ – Стомнароска специјалист невролог | Како што старееме нашиот мозок се менува. Истражувањата покажуваат дека промените во структурата на мозокот почнуваат да се појавуваат по 50-тата година, што доведува до намалена циркулација на крвта и намалено снабдување на мозокот со кислород. Постојаниот стрес води до формирање  штетни радикали кои можат да предизвикаат оштетување […]

септември 1, 2021

Уринарни инфекции – препознавање, симптоми и третман

Цветанка Трпеноска м-р по фармација | Уринарните инфекции почесто ги погодуваат жените, а за тоа постои и објаснување. Непосакуваните бактерии лесно влегуваат во женскиот мочен меур, поради пократкиот мочен канал. Инфекцијата најчесто се јавува кај девојките кои штотуку започнале со сексуални односи и кај жените во менопауза. Симптомите на уринарната инфекција се чувство на притисок […]

септември 1, 2021

Интервју со Панчо ДНК – „Родителите се најголемите идоли на децата“

Во подготовка на новиот албум кој што го најави за следната година, Владимир Блажев, познат како Панчо или Диџеј Шорти, од дуото ДНК, овој пат се претстави со своите синови Андреја и Марјан. 1. Која е најзабавната, а која најтешката работа да се биде татко на две машки деца? Хммм, па забавната е тоа што […]

септември 1, 2021