Фармацевти
Контакт

Превентива и третман на уринарни инфекции со природни препарати

Здравje

Превентива и третман на уринарни инфекции со природни препарати

  Уринарните инфекции претставуваат едни од најчестите и најупорни бактериски...

Кои се првите симптоми на шизофренија и како да се ублажат

Како да се препознаат првите симптоми на шизофренијата? Првите симптоми...

Ендометриоза

Пишува: Д-р Ејуб Ејуб – Специјалист по гинекологија и акушерство во...

МОЕ ЗДРАВЈЕ, МОЕ ПРАВО!

СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО – 7 АПРИЛ! Пишува: Тања Величковска...

Акутен бронхитис

Пишува: Д-р Владимир Зелениковски – Д-р по општа медицина Акутен...

Неизбежниот витамин Ц за зима без настинка

Пишува: М-р Фарм. Оксана Николовска Сезоната на вирусни и бактериски...

Каков тип на психолошка подршка треба за надминување на канцер?

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Надминувањето на канцер може да биде предизвик за физичкото и емоционалното здравје. Психолошката поддршка игра значајна улога. Општите пристапи вклучуваат: Психотерапија: Индивидуална или групна терапија со лиценциран психотерапевт може помогнат во управувањето со емоциите и стравот. Поддршка од заедницата: Вклучувајте се во групи за поддршка за луѓе кои се соочуваат […]

Категорија: Здравje

февруари 1, 2024

Спондилоза

Пишува: Д-р Марија Јакимова – Спец. по ортопедија Спондилозата, или уште поконкретно кажано спондилоартрозата, претставува една од најчестите дијагнози кај возрасната популација. Најчесто болеста зафаќа повеќе нивоа на ‘рбетот, па во зависност од тоа на кој дел се појавува може да имаме цервикална или вратна спондилоза, торакална спондилоза и лумбална спондиулоза. Најчести се лумбалната и […]

Категорија: Здравje

февруари 1, 2024

ВИНОТО, КАКО ДЕЛ ОД ИСХРАНАТА

14 февруари – Св. Трифун – Ден на виното Пишува: Филип Анастасовски – Вино Маркет Вино, како дел од исхраната, има богата историја и разнообразни аспекти. Тоа не само што може да допринесе на уживањето во храната, туку има и потенцијални здравствени предности. Црвеното вино, на пример, содржи полифеноли, вклучувајќи резвератрол, кои се познати по […]

Категорија: Здравje

февруари 1, 2024

МЛАДИТЕ не се „имуни“ на проблеми со КАРДИОВАСКУЛАРНОТО ЗДРАВЈЕ!

Пишува: Д-р Александар Митов Постои можеби погрешен начин на размислување дека кардиоваскуларното здравје се влошува и е загрозено само кај повозрасните лица. Често се потценува состојбата кај младите и се игнорираат голем број на предупредувачки знаци. Токму за ова ќе зборуваме во продолжение, односно ќе погледнеме како хипертензијата и покаченото ниво на холестерол го загрозуваат […]

Категорија: Здравje

декември 31, 2023