Фармацевти
Контакт

Што е гастроскопија? Симптоми, подготовка на пациенти и изведба на методата

Здравje

Што е гастроскопија? Симптоми, подготовка на пациенти и изведба на методата

Пишува: Прим. Д-р Лилјана Милошевска – специјалист по интерна медицина...

Неверојатните моќи на Бета Глуканот

Пишува: М-р фарм Соња Пецевска Бета глуканите претставуваат имуномодулатори. Имуномодулатори...

Зошто е важно да се тестираме за ХИВ?

Светски Ден на ХИВ Сида – 1ви Декември Пишува: Весна...

Музиката има значајно влијание на развојот кај децата

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Когнитивен развој: Музиката може да...

Остеопороза – Што е тоа, како се дијагностицира и како се третира

Пишува: Проф. Д-р Ѓорѓи Зафировски – Специјалист по ортопедска хирургија...

Уринарни инфекции: Како се дијагностицира, первенција и лекување

Пишува: Д-р Тања Величковска – Доктор по општа медицина Причинители Нормално, урината е чиста, стерилна и без присуство на бактерии. Инфекциите, најчесто, се предизвикани од бактерии кои по различни патишта стигнуваат до уринарниот тракт. Најчесто, тоа е надворешниот мочен отвор, но може да стигнат и преку крвта, лимфата или преку директно ширење од други органи […]

Категорија: Здравje

ноември 1, 2023

Што е рак на белите дробови?

МЕСЕЦ ЗА ПОДИГАЊЕ НА СВЕСТА ЗА РАКОТ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ Пишува: Д-р Тања Величковска Доктор по општа медицина Ракот на белите дробови е заболување предизвикано од неконтролирана поделба на ќелиите во вашите бели дробови. Вашите ќелии се делат и создаваат повеќе копии од себеси како дел од нивната нормална функција. Но понекогаш, тие се менуваат […]

Категорија: Здравje

ноември 1, 2023

Подгответе го организмот за есенскиот период и намалете ги настинките

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Што сè треба да направите за да го подигнете имунитетот и да ги избегнете настинките. За да го подигнете својот имунитет пред да настапи есента, можете да следите неколку совети: Здрава исхрана: Вклучете во својата исхрана плодови, зеленчук, житни зрна и риба. Овие хранливи состојки го подобруваат […]

Категорија: Здравje

октомври 1, 2023

Што се случува со вашето тело кога не спиете?

ЈА НАМАЛУВА ФУНКЦИЈАТА НА МОЗОКОТ – Главоболки, раздразливост – мозокот ги отстранува отпадот и наслагите за време на спиењето. ГО ЗГОЛЕМУВА НИВОТО НА АНКСИОЗНОСТ – Ги зголемува антиципативните реакции на мозокот и ја намалува реакцијата на стрес. ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА – Спиењето ги балансира хормоните кои прават да се чувствувате гладни или сити. Го зголемува хормонот за глад […]

Категорија: Здравje

октомври 1, 2023