Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Хирургија со модерна технологија во 21ви век, кои операции се прават најчесто

Д-р Петре Кодовски Специјалист по Општа Хирургија Хирургијата е гранка...

АРТРИТИС

Гоце Илоски Фармацевтски техничар – ПЗУ аптека Мента Фарм Прилеп...

Кои се симптоми на Гастритис, како се третира и зошто настанува

Д-р Сузана Мисоска Интернист Гастритисот претставува воспаление на желудочната слузница....

Грозјето на Дионис

За Дионис, старогрчкиот бог на плодноста на Земјата, вегетацијата и уживањата, се поврзува дионизискиот култ, кој се толкува како култ на одгледување винова лоза и добивање вино.

Категорија: Љубопитно

септември 29, 2015

Маски за нега на лицето

Елена Тројанска го поправала тенот со тоник од вода и оцет, кралицата Елизабета ставала на лицето белка, глумицата Грета Гарбо сирење и мед, а холивудската дива Рита Хејворт користела маска од овесно и пченкарно брашно за кадифен тен

Категорија: Убавина

септември 29, 2015

Бруксизам

Голем број лица во некој период од животот имале епизоди на ноќен бруксизам, несвесно стискање на забите во текот на спиењето, кое се поврзува со дневниот стрес, а предизвикувачи можат да бидат и алкохол, кофеин и никотин

Категорија: Здравje

септември 29, 2015

Остеопороза

Витаминот Д учествува во коскениот метаболизам, во регулацијата на невромускулната спроводливост и одржување на мускулната маса и сила. Неговиот недостиг кај децата може да предизвика рахитис, а кај возраснит остеопороза

Категорија: Здравje

септември 29, 2015

BETTY магазин, септември 2015

[mk_image src="https://betty.mk//wp-content/uploads/2015/08/Cover_sep.jpg" group="_general" margin_bottom="0" crop="false"][mk_fancy_title color="#15397f" size="30" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="0" font_family="none"] САШКО КОЦЕВ [/mk_fancy_title][mk_fancy_title tag_name="h3" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="0" font_family="none"] Се пронајдов во улогатa на македонската варијанта на Дон Кихот – Крсто од „До Балчак“ [/mk_fancy_title] Broj 19, септември 2015 Уживам да возам и да патувам Бојана Симоновиќ Хумор и многу хумор во своите идни проекти најавува актерот Сашко Коцев во ексклузивното интервју [...]

Категорија: Списание BETTY

септември 1, 2015

Алергија на лекови

Алергиите на лек најчесто се манифестираат со јадеж, исип или копривна треска, а поретко во вид на отекување на екстремитетите или зголемени лимфни јазли; посилна алергиска реакција може да предизвика спазма на дишните патишта и во тој случај потребно е што побрзо да посетите лекар

Категорија: BETTY фармацевт

септември 1, 2015

Патот на виното Тиквеш

Извонредните природни услови, сонцето, воздухот и почвата, се предуслов за одгледување на винова лоза. Во Македонија одгледувањето винова лоза е познато од дамнина, а најпознат регион е Тиквешкиот, каде има и голем број винарии. Таму можете да поминете пријатни часови или денови, да дегустирате вино и да уживате во македонска храна

Категорија: Патување

август 28, 2015

НАЈСТАР СУПЛЕМЕНТ ВО СВЕТОТ

Некогаш рибиното масло се земало со лажичка, што не било многу пријатно, додека денес со леснотија се консумира во облик на различни суплементи, гранули, капсули и сируп, со пријатни вкусови на јагода, портокал и друго овошје, па и децата го сакаат, што е многу важно зашто значајно го подобрува здравјето од најрана возраст до длабока старост

Категорија: Здравje

август 25, 2015

Глауком

Кога се зборува за глауком се мисли на болести на окото, од кои многу се карактеризираат со зголемен притисок во окото. Овој висок интраокуларен притисок (ИОП) го уништува очниот нерв и сето ово води до слепило на зафатеното око

Категорија: Здравje

август 25, 2015

Споменик на зајакот

Во Русија зајаците се чести јунаци во преданија и бајки, а една легенда вели дека во 1825 година еден зајак му го спасил животот на славниот Пушкин.

Категорија: Љубопитно

август 25, 2015