Фармацевти
Контакт

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

Бременост и породување

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање:...

BETTY мама – Прво тромесечје од бременост

д-р Сања Бојчева доктор по медицина ПЗУ „Др Катица“, Демир...

Мајчино млеко и придобивките од него

Д-р Драгана Емел Маркоска спец. педијатар ПЗУ Старс Медика |...

Интолерантност на лактоза

д-р Александар Митов | Интолерантноста на лактоза е проблем кој...

Бременост и употреба на витамини и минерали

Др. Абдијер Билали-Веапи спец.гинеколог-акушер Гинеколошка Ординација “Хера“, Гостивар | Примарна ...

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените жени се воведени нови начини за детекција на најчестите генетски аномалии, користејќи ја слободната фетална ДНК која се наоѓа во мајчината крв. На тој начин директно од мајчината крв можеме да ги детектираме генетските аномалии со точност приближно иста како и кај амниоцентезата (>99 %) […]

мај 1, 2021

Бременост и матични клетки од папочна врвца – Единствен избор за безбедна иднина

д-р Антони Ангеловски BIO SAVE МАКЕДОНИЈА | Матичните клетки се основните клетки на човековото тело. Првата матична клетка е оплодената јајце-клетка и преку процесите на понатамошна диференцијација и специјализација преминува во разни видови клетки, како, на пример, крвни клетки, нервни клетки, клетки на црниот дроб, мозочни клетки, но и сите останати клетки од кои се […]

март 1, 2021

Вежбање за време на бременоста

Елена Бубало Михајловска Групен и персонален тренер на програмата Total Body Workout by Bubalo Дипломиран биохемиски инженер и специјализирана на ДИФ при факутетот во Белград | Ова е многу долга тема и во овој текст ќе пишувам од свое лично искуство, искуства со мои клиенти кои вежбале за време на бременоста и како тренер, но […]

февруари 1, 2021

Опстипација во текот на бременоста

м-р д-р Симонида Котларова Попоска специјалист гинеколог акушер ПЗУ РЕМЕДИКА, СКОПЈЕ | Опстипацијата за време на бременоста е чест проблем и скоро половина од сите бремени жени ја доживеале  во текот на бременоста. Опстипацијата се јавува кога има тешки и ретки движења на дебелото црево и пасажа на тврд измет. Пациентката се жали на болки […]

јануари 1, 2021