Фармацевти
Контакт

Опстипација во текот на бременоста

Варење

Опстипација во текот на бременоста

м-р д-р Симонида Котларова Попоска специјалист гинеколог акушер ПЗУ РЕМЕДИКА,...

Придобивките од сумакот

| Со помош на здравиот начин на исхрана можно е...

Исхрана за време на пандемија со Ковид-19

виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL НАДВОРЕШЕН СОРАБОТНИК...

Нова тераписка можност како подршка во лекувањето на анемија од различен причинител

| д-р Ирена Евтимовска Рогач Субспецијалист гастроентерохепатолог, ГОБ „8-ми Септември“...

Пробиотици и нивна примена за зајакнување на имунолошкиот систем

| Габриела Качакоска – Нанеска дипл. Фармацевт ПЗУ АПТЕКА „БИОЛЕК...

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија...

Рецепти за свежи напитоци

| Шарен коктел Како најпрепорачани плодови од страна на експертите, мангото и кивито имаат содржина богата со антиоксиданти. Коктелите направени токму од овие плодови не само што ќе бидат превкусни и освежителни, туку ќе направат одличен баланс во вашиот организам. Потребни состојки: 200 грама манго 1 лажица сок од лимон 1 чаша јогурт 1 чаша […]

Категорија: Варење

јуни 1, 2020

Превентива и терапевтски избор при летни цревни инфекции: ПРОБИОТИЦИ

| Кирил Пецевски м-р по фармација На самиот праг сме на летото, едно од поубавите годишни времиња, пред сè, поради  топлото време и можноста да се поминат убави моменти на отворено, во природа или на плажа покрај море или езеро. Последнава опција, со оглед на актуелната состојба,  можеби многумина од нас ќе ја стават во […]

Категорија: Варење

јуни 1, 2020

Кила на предниот стомачен ѕид во детската возраст

| проф. д-р Ацо Димов ПРИВАТНА ОПШТА БОЛНИЦА РЕМЕДИКА, СКОПЈЕ Најчести кили на предниот стомачен ѕид во новороденечка и детска возраст се препонската (ингвинална) кила и папочната кила. Ингвинална (препонска) кила Ингвиналната кила претставува најчеста причина за консултација со детски хирург, а корекцијата е една од најчесто изведуваните операции во детската хирургија. Кога зборуваме за […]

Категорија: Варење

април 1, 2020

здрАВОКАДО

| Како овошје со голема енергетска вредност, авокадото спаѓа во категоријата суперхрана, како плод богат со здрави масти и протеини. Хранливоста на авокадото се докажува и со присутноста на витамините и минералите кои се основни состојки во балансираната и здрава исхрана, особено кај децата и бремените жени. Со 100 грама авокадо можете да ја задоволите […]

Категорија: Варење

март 1, 2020