Фармацевти
Контакт

Акутен бронхитис

Грип и настинка

Акутен бронхитис

Пишува: Д-р Владимир Зелениковски – Д-р по општа медицина Акутен...

Неизбежниот витамин Ц за зима без настинка

Пишува: М-р Фарм. Оксана Николовска Сезоната на вирусни и бактериски...

ФЕБРИЛЕН СИНДРОМ

Пишува: Д-р Сања Христова – ПЗУ „Педијатрика Бамби“ Струмица Покачената...

Подгответе го организмот за есенскиот период и намалете ги настинките

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Што сè...

Зајакнување на имунитетот со природни имуномодулатори

Пишува: Мр. Фарм. Марија Ласкова Тешките имунолошки пореметувања ги препознаваме по...

Настинка и назална конгестија

Мр. Јасмина Авдиќ Респираторните инфекции се можеби најчестата причина заради...

Како да го подготвиме организмот од есенски настинки?

Нада Илиева Гранкова Специјализиран Дипл. Фармацевт ЈЗУ Општа Болница Кочани Која е причината за појава на настинка? Патогените микроорганизми – вирусите – се главните фактори, односно причинители за настанување на настинката. Секој човек што кива или кашла може да ослободи огромен број вируси во воздухот околу него. Овие вируси многу бргу се шират и се […]

Категорија: Грип и настинка

октомври 1, 2022

Сезоната на алергиите кај децата почнува, а со тоа и стравот дали е КОВИД-19 или алергија?

Др. Ангелчо Андоновски Тема што во претстојниот период ќе ни биде многу важна кога станува збор за здравјето на нашите дечиња. Сега кога почнува сезоната на алергии, сигурно ќе се појават симптоми што ќе ги испла- шат родителите – кивање, течење на носот, кашли- ца. Кивање, кашлање, затнат нос – кога ќе забележиме такви симптоми, […]

Категорија: Грип и настинка

мај 6, 2022

Употреба и злоупотреба на антибиотици

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска медицина | Што се антибиотици? Името им доаѓа од грчката кованица anti – против и  bios – живот! Антибиотиците се лекови кои се користат за лекување или за спречување на некои видови бактериска инфекција. Тие дејствуваат така што ги убиваат бактериите или го спречуваат нивното […]

Категорија: Грип и настинка

февруари 1, 2022

Покачена телесна температура кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Телесната температура е многу важен дел од одбранбениот систем на човечкиот организам. Таа помага организмот да се избори со инфекција, бидејќи дејствува неповолно за развојот на многу вируси и бактерии. Телесната температура се регулира од центарот за терморегулација, кој се наоѓа […]

Категорија: Грип и настинка

јануари 1, 2022