Фармацевти
Контакт

Како да го намалиме ризикот од срцев удар?

Дишни патишта

Како да го намалиме ризикот од срцев удар?

д-р Александар Колев спец. по кардиохирургија ЈЗУ УК за Државна...

Одвикнување од пушење

д-р Ариф Пини спец. по интерна медицина | Според Светската...

Алергиски ринитис

Анастазија Јагуриновска М-р по фармација ПЗУ Аптека Амброзија-фарм, Скопје |...

Настинка или грип, постои ли разлика?

| Зорица Мартиноска Андонова Доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС –...

Поранешните пушачи се во право! Дали пушењето е лична работа?

| д-р спец. Ика Пешиќ раководител на Кабинетот за превенција...

Видови и третман на алергии

| доц. д-р Неџибе Нухии АПТЕКА ХЕРБА ФАРМ 2, ТЕАРЦЕ...

Прекин на дишење во сон – Ризикот на пациентите со апнеа

| Прим. Спец д-р Маја Кирјас ЈЗУ Клиника за оториноларингологија Клинички и Универзитетски Центар – Мајка Тереза Терминот апнеа е краткотраен прекин на дишењето за време на ноќниот сон. Поради пореметеното дишење може да настане: брадикардија, тахикардија, цијаноза или пак рапиден пад на нивото на кислород. Под Опструктивна апнеа, која е посебен ентитет, се подразбира […]

Категорија: Дишни патишта

април 1, 2020

Борете се против никотинската зависност

| Борете се против никотинската зависност Решивте да се збогувате од цигарите? Долго време размислувате и постојано одложувате? Честитки. Можеби првиот ден ќе биде многу тежок, но верувајте дека откако ќе почнете да ги забележувате позитивните промени во вашето тело, ќе бидете благодарни на успешно преживеаните кризни мигови. Направете план Смислувањето  план е основа за […]

Категорија: Дишни патишта

март 1, 2020

Добро познат, но ретко практикуваниот третман со пареа

| Добро познат но ретко практикуваниот Третман со пареа – Начин со кој што може да го освежите изгледот на вашата кожа во домашни услови За остатоците од шминката, мртвиот слој на кожата и сите насобрани нечистотии на вашето лице…Разгледајте ги придобивките од третманот со пареа на вашето лице и дознајте како за еден ден да ја […]

Категорија: Дишни патишта

јануари 1, 2020

Здодевната кашлица и неизбежното аерозагадување

д-р Јасна Јермилова – педијатар ПЗУ Медика МИМ | Загадениот воздух често се нагласува како причина за појава на кашлицата. За жал, во повеќе региони од нашата држава, нивото на загаденост на воздухот ја надминува максималната вредност. Аерозагадувањето се состои од микроскопски честици кои се многу мали и лесно допираат до белите дробови, предизвикувајки сериозни […]

Категорија: Дишни патишта

јануари 1, 2020