Фармацевти
Контакт

Лесни и здрави оброци во лето

Здрава храна

Лесни и здрави оброци во лето

Мини пици од тиквичка: Масло за готвење 1 средна тиквичка...

Здрави и брзи рецепти за оброк

Здравиот начин на исхрана го подобрува имунитетот. Леб од банана...

pH Вредности, Алкална и Кисела Храна

Балансот на рН вредноста на организмот има огромна важност за...

Нискокалорични и здрави оброци на вашата трпеза

Емилија Спасовска Мојсовска магистер по нутриционизам | Мои  предлози  за...

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Благоја Ставров д-р по Општа медицина при З.У. Студентска поликлиника на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје | Холестеролот е липид што се синтетизира во црниот дроб, но  го внесуваме и со исхраната. Тој е одговорен за обезбедување  интегритет на ѕидот на клетката, односно е составен дел од мембраните на сите клетки во ткивата […]

Категорија: Здрава храна

јануари 1, 2022

Како да се превенира и да се менаџира дебелината?

д-р Танер Хасан супспецијалист ендокринолог Оддел за ендокринологија ЈЗУ Општа болница „8 Септември“, Скопје | Дебелината (обезност) се дефинира како хронична, прогресивна и повторлива болест со мултифакторијално потекло. Оваа болест е проследена со зголемување на телесните масти и пореметување во функцијата на масното ткиво што доведува до нарушени метаболистички, биохемиски и психосоциолошки исходи. Според Светската […]

Категорија: Здрава храна

декември 1, 2021

Енергичен и здрав појадок

Емилија Спасовска Мојсовска магистер по нутриционизам | Нашето тело во утринските часови има најголема потреба од енергија и надополнување на резервите, поради тоа е важно да внесеме нутритивно квалитетна храна која на правилен начин ќе го одржи организмот витален и здрав, затоа велиме дека утринскиот оброк треба  да биде најважниот оброк во денот. Витамините, минералите, […]

Категорија: Здрава храна

ноември 1, 2021

Она што ни е познато и помалку познато за холестеролот

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска медицина | Холестеролот е восочна супстанција која  се наоѓа во вашата крв. На вашето тело му треба холестерол за да изгради здрави клетки, но високото ниво на холестерол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. При високо ниво на  холестерол може да развиете масни […]

Категорија: Здрава храна

септември 1, 2021