Фармацевти
Контакт

Дебелина – естетски или медицински проблем?

Здрава храна

Дебелина – естетски или медицински проблем?

д-р Наташа Недеска Минова специјалист интернист ЈЗУ Општа болница „8...

Превенција и прва помош при замастување на црниот дроб!

Филип Ачкоски М-р по фармација | Замастениот црн дроб е...

Лисната штрудла со ореви, чоколаден веган крем и органско какао

Бранко Попоски блогер за храна | Потребни состојки: замрзнато лиснато...

Колач со суво овошје

Бранко Попоски блогер за храна | Уште еден одличен и...

Золеник – рецептите на мајките се секогаш во мода

Бранко Попоски блогер за храна | Рецептите на мајките се...

Анемија во детска возраст

Зорица Мартиноска Андонова доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП...

Оксидација и астаксантин

Никола Матевски Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА ДАТЕЛ ФАРМА, СКОПЈЕ | Знаеме дека човечкото тело не може да преживее без кислород, но покрај тоа истиот тој кислород се врзува со комплексни молекули кои се производ на нормалниот метаболизам и овозможува формирање слободни радикали. Слободните радикали се многу нестабилни, реактивни молекули кои дополнително реагираат и се врзуваат […]

Категорија: Здрава храна

февруари 1, 2021

Неквалитетниот сон е причина за многу болести

Сузана Атанасовска Биолог | Неквалитетниот сон е причина за многу болести Изминатата година нè принуди да ги промениме стекнатите навики и рутини, а со тоа и секојдневието. Притисокот, стресот и новонастанатите животни услови влијаат на нашето расположение и на нашата емоционална состојба – која директно дејствува и на квалитетот на сонот. Прочитајте ги овие факти, […]

Категорија: Здрава храна

февруари 1, 2021

Дебелината не е естетски, туку медицински проблем

асс. д-р Билјана Тодорова ЈЗУ УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА ЗА ЕНДОКРИНОЛОГИЈА, ДИЈАБЕТЕС И БОЛЕСТИ НА МЕТАБОЛИЗМОТ-СКОПЈЕ | Дебелината или обезитет е комплексна болест каде што постои прекумерна количина на масти во човечкото тело. Дебелината не е само естетски проблем. Тоа е медицински проблем кој го зголемува ризикот од други болести и здравствени проблеми. Дебелината се дефинира преку […]

Категорија: Здрава храна

јануари 1, 2021

Интервју – Сè за имунитетот со д-р Митов

Што претставува имунитетот и зошто е толку важен? Околу нас е валкано, внатре во нас е чисто и стерилно. Тоа го прави имунолошкиот систем со сите негови капацитети. Значи, ние „пливаме“ во свет од бактерии и вируси кои сакаат да продрат во нашето тело. Имунолошкиот систем е она што го одржува нашето тело чисто и […]

Категорија: Здрава храна

јануари 1, 2021