Фармацевти
Контакт

Вежби за справување со психолошките тешкотии

Неврологија

Вежби за справување со психолошките тешкотии

| д-р Слаѓана Анѓелкоска психолог Постојат голем број зборови  кои...

Преку мали промени во секојдневието до значајно подобрување на физичкото и менталното здравје

| Софија Манчева психолог, психотерапевт под супервизија и фитнес тренер...

Медитација – Храна за секое тело и ум

| Сара Сековска јога инструктор – Работам на себе… –...

Што е психолошка отпорност?

| Александра Прошева-Драгоманова Клинички психолог / Гешталт психотерапевт Психолошко советувалиште...

Вратна спондилоза

| Шкелќим Селими дипломиран физиотерапевт Вратната (цервикална) спондилоза, исто така,...

Интервју со Игор Ангелов – СМЕАТА ЛЕКУВА

| Во моментов актуелен со проектот „ТВ Училница“ каде во...

Прекин на дишење во сон – Ризикот на пациентите со апнеа

| Прим. Спец д-р Маја Кирјас ЈЗУ Клиника за оториноларингологија Клинички и Универзитетски Центар – Мајка Тереза Терминот апнеа е краткотраен прекин на дишењето за време на ноќниот сон. Поради пореметеното дишење може да настане: брадикардија, тахикардија, цијаноза или пак рапиден пад на нивото на кислород. Под Опструктивна апнеа, која е посебен ентитет, се подразбира […]

Категорија: Неврологија

април 1, 2020

Различноста е убава – АУТИЗАМ

| Александра Карагирова Дипл. Специјален едукатор и рехабилитатор Член на МНЗА (Македонско научно здружение за аутизам) Аутизмот е едно од најтешките развојни нарушувања, кое се јавува во најраното детство и го загрозува нормалниот развој на детето како и неговата адаптација во социјалната средина. Зборот аутизам потекнува од грчкиот збор „Autos“, што во превод значи сам, […]

Категорија: Неврологија

април 1, 2020

Епидемија на денешницата – АНКСИОЗНОСТ

| психолог, Маријана Гугоски Анксиозноста, позната во психологијата како вознемиреност, е сигнал што му кажува на телото дека треба да биде подготвено за да се соочи со одреден предизвик во опасни ситуации. Кога почнува да се појавува чувството на неизбежна вознемиреност, со цел мускулите да се снабдат со повеќе кислород,  почнува да се забрзува дишењето, […]

Категорија: Неврологија

март 1, 2020

Кога љубомората ја гуши љубовта

| д-р Александра Прошева ПЗУ ПОЛИКЛИНИКА Д-Р ПАВЛОВ Љубомората е сложена емоција којашто, несомнено, секој од нас ја има почувствувано во емоционалните врски коишто се блиски и битни за нас. Кога зборуваме за љубомора најчесто мислиме за онаа љубомора што се јавува во љубовните врски и во бракот. Кога забележуваме дека нашиот партнер/партнерка отворено пред […]

Категорија: Неврологија

февруари 1, 2020