Фармацевти
Контакт

На некои луѓе им требаат дури 9 години за да разговараат со здравствен работник за нивната борба со телесната тежина

Диета и слабеење

Сега ми е јасно. Знам дека постои наука позади дебелината.

Величината на вашите фармерки? Таа се крие во вашите гени...

Вистината за дебелината – Циклусот може да биде прекинат

Вашиот мозок е управувач којшто ви ја контролира телесната тежина...

Дебелина: Болест со многу причини што може да се контролира

Ново Нордиск Фарма ДООЕЛ | Намалувањето на телесната тежина и...

Зошто е опасно масното ткивно околу половината?

Маја Милованчева-Поповска интернист-нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар | Дали сите...

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Благоја Ставров д-р по Општа медицина при З.У. Студентска поликлиника...

Како да се превенира и да се менаџира дебелината?

д-р Танер Хасан супспецијалист ендокринолог Оддел за ендокринологија ЈЗУ Општа болница „8 Септември“, Скопје | Дебелината (обезност) се дефинира како хронична, прогресивна и повторлива болест со мултифакторијално потекло. Оваа болест е проследена со зголемување на телесните масти и пореметување во функцијата на масното ткиво што доведува до нарушени метаболистички, биохемиски и психосоциолошки исходи. Според Светската […]

Категорија: Диета и слабеење

декември 1, 2021

Најпогодна храна за намалување и превенција на целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | • Ленено семе – одлична храна за здравјето на кожата и за намалување на килограмите. Лененото семе помага и за нормализирање на естрогенот и подобра продукција на колаген. • Храна која помага за хидратација – дехидратацијата може да води до сува и ранлива кожа, затоа обидете се […]

Категорија: Диета и слабеење

јули 1, 2021

Вечната борба со целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | Целулитот, познат како синдром на кора од портокал, е состојба каде на кожата се појавуваат области со наталожени масти кои даваат грутчест изглед проследен со дупчиња. Најизразен е на задникот и на бутовите и обично се јавува во пубертетот. Дерматолозите велат дека дури 90 % од светската […]

Категорија: Диета и слабеење

јуни 1, 2021

Дебелина – естетски или медицински проблем?

д-р Наташа Недеска Минова специјалист интернист ЈЗУ Општа болница „8 Септември“, Скопје, Оддел ендокринологија | Дебелината е проблем со кој сè почесто се среќаваме во денешно време на брза и обилна исхрана и многу време поминато во седење и лежење пред телевизор, компјутер, смартфон. Тоа е брзорастечки проблем во речиси сите земји во развој  и […]

Категорија: Диета и слабеење

мај 1, 2021