Фармацевти
Контакт

Подгответе го организмот за есенскиот период и намалете ги настинките

Грип и настинка

Подгответе го организмот за есенскиот период и намалете ги настинките

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Што сè...

Зајакнување на имунитетот со природни имуномодулатори

Пишува: Мр. Фарм. Марија Ласкова Тешките имунолошки пореметувања ги препознаваме по...

Настинка и назална конгестија

Мр. Јасмина Авдиќ Респираторните инфекции се можеби најчестата причина заради...

Како да го подготвиме организмот од есенски настинки?

Нада Илиева Гранкова Специјализиран Дипл. Фармацевт ЈЗУ Општа Болница Кочани...

Употреба и злоупотреба на антибиотици

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска...

Покачена телесна температура кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Телесната температура е многу важен дел од одбранбениот систем на човечкиот организам. Таа помага организмот да се избори со инфекција, бидејќи дејствува неповолно за развојот на многу вируси и бактерии. Телесната температура се регулира од центарот за терморегулација, кој се наоѓа […]

Категорија: Грип и настинка

јануари 1, 2022

Респираторни инфекции – што треба да знаеме?

прим. асс. д-р Илир Демири инфектолог Универзитетска клиника за инфективни и фебрилни состојби, Скопје | Зимскиот период се поврзува со зачестување на вирусните респираторни заболувања. Причина за тоа се  условите во кои се наоѓаме: повеќе луѓе во ист затворен простор кој не се проветрува редовно; голема концентрација на влага во воздухот, а со тоа и […]

Категорија: Грип и настинка

декември 1, 2021

Затнат нос, еден од најнепријатните проблеми кај децата

Снежана Палчевска Коцевска педијатар | Носот е главниот штит на респираторниот систем. Слузницата со која е обложен носниот ходник со своите карактеристични клетки, овозможува загревање, навлажнување и прочистување на вдишениот воздух. Особено е важна неговата “прочистителна” функција со која успева да филтрира голем број на микроорганизми, алергени и штетни микрочестички, па вдишениот воздух кој патува […]

Категорија: Грип и настинка

ноември 1, 2021

Витамини и минерали

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | На сите ни е добро познато дека витамините и минералите се многу важни за подобрување на здравјето и одржување добар баланс во организмот кај возрасните. Повеќето луѓе мислат дека со добра исхрана внесуваат доволно количество од сите витамини и минерали кои му се потребни на организмот. Но, сепак, […]

Категорија: Грип и настинка

август 1, 2021