Фармацевти
Контакт

MSM – Природна состојка која ги чува зглобовите и ги намалува болките

Лекови и терапија

MSM – Природна состојка која ги чува зглобовите и ги намалува болките

| д-р Нела Деспотовска Подобрете ја подвижноста и здравјето на...

Видови и третман на алергии

| доц. д-р Неџибе Нухии АПТЕКА ХЕРБА ФАРМ 2, ТЕАРЦЕ...

Прекин на дишење во сон – Ризикот на пациентите со апнеа

| Прим. Спец д-р Маја Кирјас ЈЗУ Клиника за оториноларингологија...

Различноста е убава – АУТИЗАМ

| Александра Карагирова Дипл. Специјален едукатор и рехабилитатор Член на...

Што е прополис?

| Што е прополис? Прополисот е смолеста материја која пчелите...

Што се БАД?

| биолог, Сузана Атанасовска   Профилактичко и здравствено значење на...

Епидемија на денешницата – АНКСИОЗНОСТ

| психолог, Маријана Гугоски Анксиозноста, позната во психологијата како вознемиреност, е сигнал што му кажува на телото дека треба да биде подготвено за да се соочи со одреден предизвик во опасни ситуации. Кога почнува да се појавува чувството на неизбежна вознемиреност, со цел мускулите да се снабдат со повеќе кислород,  почнува да се забрзува дишењето, […]

Категорија: Лекови и терапија

март 1, 2020

Ревматоиден артритис

| проф. д-р Ирена Кафеџиска ЈЗУ УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА ЗА РЕВМАТОЛОГИЈА Ревматоидниот артритис е хронична системска воспалителна болест на сврзното ткиво која се карактеризира со воспаление на периферните зглобови како главна манифестација на болеста. По својот природен тек болеста е прогресивна, со менлив тек, непредвидлива еволуција и инвалидизирачка. Во зависност од време траењето на воспалителниот процес […]

Категорија: Лекови и терапија

март 1, 2020

ХИПЕРЛИПИДЕМИИ – Најважниот фактор на ризик за кардиоваскуларните заболувања

| м-р фармацевт Соња Пецевска Холестеролот е материја којашто е нормална составна компонента на секоја клетка во телото. Од него настануваат повеќе видови хормони (тестостерон, естрадиол, кортизол),  дел е од витаминот Д, а непоходен е и за создавање на жолчните киселини потребни за нормално варење на храната, особено на мастите. Освен преку храната што ја внесуваме, холестеролот се создава и […]

Категорија: Лекови и терапија

февруари 1, 2020

Покачената температура на телото – Голем пријател

| Дипломиран фармацевт Нуцка Ристовска ПЗУ „Аптека Макмедика“, Скопје Овој текст е со намера да го надополни и коригира знаењето за покачената температура на телото – фебрилност, и да ја намали штетата од нерационалното однесување кон неа. Најчесто, не знаејќи ги најбитните факти, постои температурна фобија (страв), што е проследено со нерационална и агресивна употреба […]

Категорија: Лекови и терапија

февруари 1, 2020