Фармацевти
Контакт

Алергиски ринитис во време на пандемија со ковид-19

Лекови и терапија

Алергиски ринитис во време на пандемија со ковид-19

д-р Марија Јанкуловска оториноларинголог | Алергискиот ринитис претставува глобален здравствен...

Витамини во педијатријата

д-р Јасна Јермилова педијатар ПЗУ Медика МИМ | Витамините претставуваат...

Како да се превенира и да се менаџира дебелината?

д-р Танер Хасан супспецијалист ендокринолог Оддел за ендокринологија ЈЗУ Општа...

Бета-глукан – најмоќниот природен имуностимулатор

м-р фарм Соња Пецевска | Супстанциите кои преку нивниот механизам...

Кој тип на кожа старее побрзо? Масна или сува кожа?

проф. д-р Ивица Смилковски професор по Клиничка трихологија и Акнеологија...

Респираторни инфекции – што треба да знаеме?

прим. асс. д-р Илир Демири инфектолог Универзитетска клиника за инфективни...

Непријатната егзема

м-р д-р Наташа Теовска Митревска дерматовенеролог | Атопичен дерматитис е честа и хронична, пруритична воспалителна состојба на кожата која може да влијае на сите возрасни групи. Друго име карактеристично за оваа болест е егзема, но овој термин кај народот  почесто е  асоциран со појава на истите симптоми по рацете. Во повеќе од 90 % првите […]

Категорија: Лекови и терапија

декември 1, 2021

Како ефикасно да ги отстраните камењата и песокот од уринарниот тракт?

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента | Уролитијазата претставува заболување кое се карактеризира со присуство на камења и песок во уринарниот тракт. Значителен број луѓе на возраст меѓу 30 и 50 години страдаат од уролитијаза. Повисокиот социо-економски статус како и исхраната богата со протеини од животинско потекло ја прават уролитијазата проблем на современото општество, за […]

Категорија: Лекови и терапија

ноември 19, 2021

Природно решение против бенигно зголемување на простатата

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента |   Бенигно зголемување на простата (БПХ) е најчеста болест на простатата и дури 25% од работата на уролозите се состои во лекување на оваа болест. Бенигното (неканцерогено) проширување на простатата е предизвикано од раст на нови клетки на простатата. Симптомите се многу непријатни и се однесуваат на отежнато […]

Категорија: Лекови и терапија

ноември 19, 2021

Ризик фактори за кардиоваскуларни заболувања

д-р Билјана Колева специјалист по интерна медицина Дијагностички Центар – Скопје | Кардиоваскуларните заболувања претставуваат најчесто заболување од хроничните незаразни заболувања.  Групата на кардиоваскуларни заболувањa ги опфаќа сите заболувања на срцето и крвните садови. Во оваа група на заболувања се вбројани и атеросклерозата на крвните садови (таложење на масни депозити на внатрешната страна на крвните […]

Категорија: Лекови и терапија

ноември 1, 2021