Фармацевти
Контакт

Што се случува со вашето тело кога не спиете?

Љубопитно

Што се случува со вашето тело кога не спиете?

ЈА НАМАЛУВА ФУНКЦИЈАТА НА МОЗОКОТ – Главоболки, раздразливост – мозокот ги...

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат страв,...

Колку често треба да ја хидрираме кожата и како да се подготвиме за Есента

Пишува: Сеида Џигал Со хидрирање често до младелашки изглед и...

Превенција од замастување на црниот дроб

Пишува: Мр. Фарм Леон Парталоски Поради важните процеси што се...

Дали знаете?

Лубениците се 92% вода, но… Го намалуваат високиот крвен притисок...

Како да го подобрите имунитетот пред есента

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Како наближува...

Зошто се појауваат полицистични јајници и како се третираат?

Пишува: Д-р Тихомир Златановски Сè почесто кај жените се појавуваат полицистични јајчници. Полицистичните јајчници настануваат кога фоликулите не зреат до овулација, што предизвикува собирање на неовулирани фоликули и мали цисти во јајчниците. Овој процес генерално се поврзува со хормонални промени, особено со високи нивоа на машки хормони (андрогени) и неадекватно ниво на женски хормони (естроген […]

Категорија: Љубопитно

септември 1, 2023

Решавање на тотална беззабост со мобилни протези над импланти

Пишува: Д-р Бојана Стефановиќ, Доктор по стоматологија – Специјалист по стоматолошка протетика. ПЗУ Оптимум Дентал, Скопје. Со стареењето човекот се соочува со процесот на постепена или нагла загуба на забите, што во голема мера го афектира квалитетот на животот. Тоталната беззабост доведува до нарушување на функцијата на џвакање, голтање и говор, а исто така се […]

Категорија: Љубопитно

септември 1, 2023

Д-р Александар Митов: „Дијареата е дефинитивно еден од најчестите здравствени проблеми во глобални рамки.“

Најчесто се јавува во поблаги облици, но во некои случаи таа има потешки симптоми, па знае да биде дури и животозагрозувачка состојба. Се проценува дека во светски рамки годишно се дијагностицираат над 2 милијарди случаи на дијареа. Дијареата се дефинира како состојба во која се нарушени метаболитичките процеси во дигестивниот систем, што резултира со најмалку […]

Категорија: Љубопитно

август 1, 2023

Морската вода може да биде корисна за синусите поради неколку причини

Пишува: Сеида Џигал Изотоничност: Морската вода има состав на соли и минерали сличен на составот на крвта и е изотонична, што значи дека концентрацијата на солите во неа е слична на концентрацијата на солите во човечкото тело. Користењето изотоничен раствор од морска вода во носните шуплини може да помогне да се овлажни слузницата на синусите […]

Категорија: Љубопитно

август 1, 2023