Фармацевти
Контакт

Дијагностицирање и индикации за оперативен зафат кај пациенти со бенигна простатна хиперплазија

Машко здравје

Дијагностицирање и индикации за оперативен зафат кај пациенти со бенигна простатна хиперплазија

Бенигна хиперплазија на простатата (бенигно зголемување на простатата) е зголемување...

МОВЕМБЕР – Месец на машкото здравје

Мовембер (англиски Movember) е годишен настан во кој мажите ги...

Што претставува еректилна дисфункција?

д-р спец. Артан Рушај, хирург – уролог ЈЗУ Универзитетска Клиника...

Анамнеза и дијагностика на тироидните заболувања

Улогата на пациентот и докторот Д-р Александра Лазаревска-Давитков ПЗУ „ДСГ...

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од:...

Синдром на прекумерно активен мочен меур (спам)

д-р Ивица Стојановски спец. уролог ГОБ „8 Септември“, Скопје |...

Природно решение против бенигно зголемување на простатата

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента |   Бенигно зголемување на простата (БПХ) е најчеста болест на простатата и дури 25% од работата на уролозите се состои во лекување на оваа болест. Бенигното (неканцерогено) проширување на простатата е предизвикано од раст на нови клетки на простатата. Симптомите се многу непријатни и се однесуваат на отежнато […]

Категорија: Машко здравје

ноември 19, 2021

Машко здравје – Простата

д-р Александар Митов | Постојат повеќе различни здравствени проблеми кои се јавуваат често кај мажите и кои заслужуваат особено внимание и нега. Можеби еден од најчестите проблеми, особено кај повозрасната машка популација, е проблемот со простатата. Здравствените проблеми кои може да се јават, а се поврзани со простатата, се повеќе на број, но сите бараат […]

Категорија: Машко здравје

ноември 1, 2021

Уринарни инфекции – препознавање, симптоми и третман

Цветанка Трпеноска м-р по фармација | Уринарните инфекции почесто ги погодуваат жените, а за тоа постои и објаснување. Непосакуваните бактерии лесно влегуваат во женскиот мочен меур, поради пократкиот мочен канал. Инфекцијата најчесто се јавува кај девојките кои штотуку започнале со сексуални односи и кај жените во менопауза. Симптомите на уринарната инфекција се чувство на притисок […]

Категорија: Машко здравје

септември 1, 2021

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење на коса или на нејзиниот квалитет по што влакната ослабуваат и паѓаат, зад себе оставајќи зони без коса, кршливи влакна или генерализирано ретчење. Причините се многубројни, во најчести ги вбројуваме стресот, хормоналниот дисбаланс, староста, генетските фактори, внес на некои лекови (стероиди), болест, животни навики, психолошки […]

Категорија: Машко здравје

јули 1, 2021