Фармацевти
Контакт

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

Детско здравје

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Покачена телесна температура кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Витамини во педијатријата

д-р Јасна Јермилова педијатар ПЗУ Медика МИМ | Витамините претставуваат...

Затнат нос, еден од најнепријатните проблеми кај децата

Снежана Палчевска Коцевска педијатар | Носот е главниот штит на...

Важноста на стоматолошките прегледи

д-р Методија Ичев ПЗУ Ву-Дент, Гевгелија | Оралното здравје е...

BETTY мамa – Стрептококни инфекции кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

BETTY мама – Децата и виртуелниот свет на видеоигрите

Катерина Златановска Попова сертифициран советник за развој на кариера | „Опседнати се со видеоигри, нонстоп се со телефонот во рака, со саати се пред компјутер“… Ова се само дел од вообичаените коментари кои сѐ почесто ги слушам, а како мајка на двајца тинејџери и лично можам да посведочам дека новите, млади генерации многу повеќе време […]

Категорија: Детско здравје

октомври 1, 2021

Пливање, здравствен спорт

Миле Аврамовски главен тренер Пливачки клуб Карпош, Скопје | Почитувани, како автор на овој текст, со 15-годишно активно спортување и 25 години образување и пракса, би можел контекстот на текстот да го водам во три насоки. Првата насока е промотивна, втората насока научна, а третата насока е јасна, конкретна, која би ја читале со вашите […]

Категорија: Детско здравје

октомври 1, 2021

Црвенило и пеленски осип

Прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска дерматовенеролог Ре-Медика | Пеленскиот осип е чест кај бебињата во текот на првата година, а најчесто се јавува помеѓу 9-12 месеци и често се поврзува со постојаната влажност во пеленската регија. Може да се појави и после започнување со дохрана на бебето или доколку бебето прима антибиотици. Ретко може да […]

Категорија: Детско здравје

септември 1, 2021

Мајчино млеко и придобивките од него

Д-р Драгана Емел Маркоска спец. педијатар ПЗУ Старс Медика | Доењето е најздравиот  и најдобриот почеток на исхрана кој може да му го овозможите на вашето бебе. Се препорачува доколку се мајките во можност да се спроведува ЕКСКЛУЗИВНО доење, т.е. во првите шест месеци  бебињата да бидат само на доење. Предностите на доењето се: Ја […]

Категорија: Детско здравје

август 1, 2021