Фармацевти
Контакт

Најпогодна храна за намалување и превенција на целулитот

Женско здравје

Најпогодна храна за намалување и превенција на целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | • Ленено...

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење...

Вечната борба со целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | Целулитот, познат...

Бременост и употреба на витамини и минерали

Др. Абдијер Билали-Веапи спец.гинеколог-акушер Гинеколошка Ординација “Хера“, Гостивар | Примарна ...

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените...

11 март 2021 – Светски ден на бубрегот

м-р Душко Ѓорѓиев, претседател Здружение на бубрежно болни граѓани НЕФРОН...

PCOS – Полицистичен оваријален синдром – актуелна тема на денешницата

д-р Марија Коцева гинеколог-акушер ПЗУ Д-Р ЛОЖАНКОВСКИ | И покрај името, PCOS нема ништо заедничко со цисти на јајчници. Ултразвукот не е метода со која самостојно можеме да потврдиме или да исклучиме постоење на овој метаболистички  синдром. Можно е да имате уреден ултразвучен наод, а да постојат хормонски дисбаланс и PCOS. Исто така, можно е […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021

Бременост и матични клетки од папочна врвца – Единствен избор за безбедна иднина

д-р Антони Ангеловски BIO SAVE МАКЕДОНИЈА | Матичните клетки се основните клетки на човековото тело. Првата матична клетка е оплодената јајце-клетка и преку процесите на понатамошна диференцијација и специјализација преминува во разни видови клетки, како, на пример, крвни клетки, нервни клетки, клетки на црниот дроб, мозочни клетки, но и сите останати клетки од кои се […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021

Имунитет – што треба да знаеме за него и како да го подобриме?

Ивона Илиев Магистер по фармација | Човечкиот организам е во постојан контакт со бактерии, вируси и хемикалии и е изложен на зрачења и загадувања од различна природа. Механизмот кој има задача да го одбрани организмот од овие штетни влијанија се нарекува  имунолошки систем.  Имунолошкиот систем е формиран од органи и клетки дистрибуирани низ целото тело, […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021

4ти февруари – Светски ден на ракот

Биба Додева Претседател на Здружението за борба Против рак „Борка за секој нов ден“ | Ако денес полека станува тренд  опаѓање на морталитетот на пациентите заболени од рак во развиените земји, се прашувам во која насока, ние, во Македонија ја водиме битката против ракот? Да добиеш дијагноза дека имаш рак е најлошото сценарио што можеби […]

Категорија: Женско здравје

февруари 1, 2021