Фармацевти
Контакт

BETTY мама – Прво тромесечје од бременост

Женско здравје

BETTY мама – Прво тромесечје од бременост

д-р Сања Бојчева доктор по медицина ПЗУ „Др Катица“, Демир...

Октомври – месец на борба против ракот на дојка

Биба Додева претседател на Здружението за борба против рак „Борка...

Уринарни инфекции – препознавање, симптоми и третман

Цветанка Трпеноска м-р по фармација | Уринарните инфекции почесто ги...

Мајчино млеко и придобивките од него

Д-р Драгана Емел Маркоска спец. педијатар ПЗУ Старс Медика |...

Најпогодна храна за намалување и превенција на целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | • Ленено...

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење...

Вечната борба со целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | Целулитот, познат како синдром на кора од портокал, е состојба каде на кожата се појавуваат области со наталожени масти кои даваат грутчест изглед проследен со дупчиња. Најизразен е на задникот и на бутовите и обично се јавува во пубертетот. Дерматолозите велат дека дури 90 % од светската […]

Категорија: Женско здравје

јуни 1, 2021

Бременост и употреба на витамини и минерали

Др. Абдијер Билали-Веапи спец.гинеколог-акушер Гинеколошка Ординација “Хера“, Гостивар | Примарна  здравствена заштита на бремената жена обезбедува лекар акушер-гинеколог од примарниот сектор, кој е способен да дава пренатална нега. Пренаталната нега има главен цел да се одржи општото здравје и благосостојбата на трудницата, на плодот/новороденчето, како и на целата семејство. Во последните три децени, во светот […]

Категорија: Женско здравје

јуни 1, 2021

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените жени се воведени нови начини за детекција на најчестите генетски аномалии, користејќи ја слободната фетална ДНК која се наоѓа во мајчината крв. На тој начин директно од мајчината крв можеме да ги детектираме генетските аномалии со точност приближно иста како и кај амниоцентезата (>99 %) […]

Категорија: Женско здравје

мај 1, 2021

11 март 2021 – Светски ден на бубрегот

м-р Душко Ѓорѓиев, претседател Здружение на бубрежно болни граѓани НЕФРОН – Скопје | Светскиот ден на бубрегот World Kidney Day  е најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите. Светскиот ден на бубрегот се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021