Фармацевти
Контакт

Колку пати сте ги слушнале термините “All on four” или “All on six” и што истите значат?

Орално здравје

Естетска стоматологија – што, всушност, значи тоа?

Д-р Ивица Луканоски Што претставува естетската стоматологија? Стоматологијата веќе не...

Белење на заби

Др. Спец. Ивана Темелковска ПЗУ КОМФОРТ ДЕНТАЛ | Ако  чувствувате...

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање:...

Важноста на стоматолошките прегледи

д-р Методија Ичев ПЗУ Ву-Дент, Гевгелија | Оралното здравје е...

Забен камен – настанување, причини, лекување и превенција

Д-р Искра Аврамоска Доктор по стоматологија ПЗУ ИН Дент, Скопје...

Зошто бебињата плачат?

Спец. д-р Маргица Арсовска педијатар ЈЗУ Општа болница – Куманово | Плачот кај бебињата е физиолошка појава и единствен начин на комуникација со надворешната околина. Ова посебно важи за новороденче и младо доенче, кога преку плачот го искажува своето расположение и своите потреби. Здраво бебе и треба да плаче, тоа е нормална и очекувана појава. […]

Категорија: Орално здравје

април 1, 2021

Директни композитни фасети

Д-р Катерина Николовска Доктор по стоматологија Ин Дент Фемили Дентал | Убавата насмевка е важна за целокупниот изглед и може многу да придонесе за вашата самодоверба. Во реалноста, речиси никој нема вродена совршена насмевка. На повеќето од нас ни е потребна корекција на одредени мани и дефекти кои ја прават насмевката помалку посакувана. Кога зборуваме […]

Категорија: Орално здравје

април 1, 2021

Заглавени (импактирани) заби

д-р Катерина Николовска доктор на стоматологија специјализант на ортодонција ИН ДЕНТ ФЕМИЛИ ДЕНТАЛ | Импакција на заб (заглавен заб) претставува неуспех во појавувањето на одреден заб во устата, вообичаено поради недоволно простор или поради присуство на друг заб кој го блокира патот на еруптирање (никнување). Импакцијата понекогаш се појавува без очигледна причина (идиопатски). Понекогаш забот […]

Категорија: Орално здравје

февруари 1, 2021

Циркуларен кариес кај млечни заби

| Д-р Искра Аврамоска Доктор по стоматологија ПЗУ ИН Дент, Скопје Циркуларен кариес кај млечните заби Процесот на циркуларен кариес секогаш започнува на горните секачи и многу брзо се шири на другите млечни заби во горната вилица, а подоцна и на долната вилица. Прво, млечните заби се појавуваат помеѓу шестиот месец и првата година од […]

Категорија: Орално здравје

ноември 1, 2020