Фармацевти
Контакт

Д-р Александар Митов: „Дијареата е дефинитивно еден од најчестите здравствени проблеми во глобални рамки.“

Варење

Пробиотици и електролити идеална комбинација при рехидратација и дијареа

Пишува: М-р по фармација Снежана Јошковска Дијареата е состојба кога...

Шејк за замена на оброк

Пишува: Ивана Димишкова – Д-р по Дентална Медицина Шејковите за...

Стомачни проблеми и дијареа при патувања и летни одмори

Пишува: М-р по фармација Дарко Мајсторчев Летото е сезона на...

Кои се симптоми на Гастритис, како се третира и зошто настанува

Д-р Сузана Мисоска Интернист Гастритисот претставува воспаление на желудочната слузница....

Се подготвувате за патување?

Д-р Андреа Пуздерлиски Патувачката дијареја е еден од најчестите здравствени...

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Што се коксаки (Coxsackie) вируси? Коксаки вирусите се дел од вирусниот род наречен ентеровирус. Тие се едни од најмалите РНК-вируси што можат да предизвикаат разни заболувања кај луѓето, особено кај децата. Се разликуваат два типа на овој вирус:  тип А, кој по […]

Категорија: Варење

февруари 1, 2022

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање: „Бактериите ни се непријатели, нè напаѓаат и мораме сите да ги убиваме со антибиотици?“ Одговор: НЕ! Оваа реченица припаѓа на почетокот на минатиот век. Сега имаме многу поголеми и подетални сознанија за бактериите и знаеме дека добар дел од нив не само што не се […]

Категорија: Варење

февруари 1, 2022

Како настанува ГЕРБ? Како да го заштитите желудникот?

д-р Цветко Арсов интернист, супспецијалист гастроентерохепатолог ЈЗУ Општа болница, Велес | Гастроезофагеален рефлукс е медицинска состојба предизвикана од неспособност на долниот кружен појас на мускулите (сфинктер) околу хранопроводот, што доведува до рефлукс, односно враќање на содржината од стомакот во хранопроводот и предизвикува печење и болка зад градната коска. Долниот сфинктер на хранопроводот е сплет од мускулни […]

Категорија: Варење

јануари 1, 2022

Helicobacter pylori – Причинител на многу болести на желудникот

д-р Роза Митрова специјалист интернист со долгогодишно лекарско искуство ПЗУ Симбимед – Кавадарци | Веќе четириесеттина години медицината се обидува да најде ефикасно решение за еден од најинтересните бактериски причинители Helicobacter Pylori.  Helicobacter Pylori е присутен во желудникот кај повеќе од 50 % од светската популација и е глобален медицински проблем, бидејќи е грам негативна, […]

Категорија: Варење

ноември 1, 2021