Фармацевти
Контакт

Ашваганда (Ashwagandha) Природен чувар од стрес

Здрава храна

Ашваганда (Ashwagandha) Природен чувар од стрес

| Ашваганда (Withania somnifera) е една од најпознатите ајурведски билки...

Ледено меден чај

| Покрај тоа што ќе биде поекономичен од готовите ледени...

Рецепти за свежи напитоци

| Шарен коктел Како најпрепорачани плодови од страна на експертите,...

Храна во боите на виножитото

| Храната како платно на кое гастрономите можат да насликаат...

Вкусно, здраво, лековито – Кокосово масло

| Предноста на кокосовото масло не е само пријатниот мирис,...

Што е прополис?

| Што е прополис? Прополисот е смолеста материја која пчелите...

здрАВОКАДО

| Како овошје со голема енергетска вредност, авокадото спаѓа во категоријата суперхрана, како плод богат со здрави масти и протеини. Хранливоста на авокадото се докажува и со присутноста на витамините и минералите кои се основни состојки во балансираната и здрава исхрана, особено кај децата и бремените жени. Со 100 грама авокадо можете да ја задоволите […]

Категорија: Здрава храна

март 1, 2020

Што се БАД?

| биолог, Сузана Атанасовска   Профилактичко и здравствено значење на современите биолошко активни додатоци кон храната Што се БАД? Каква е нивната важност за одржување на здравјето и виталноста? Во старите времиња, десетици илјади години наназад, кога древниот човек, исто така, боледувал и бил изложен на повреди и рани, имал потреба од некакви средства за лекување. […]

Категорија: Здрава храна

март 1, 2020

Зрно здравје

| Една од поважните причини заради која би го одбрале ова овошје е неговата здравствена и прехранбена вредност. Здравствените придобивки од консумирањето грозје се многубројни, а истражувањата ги потврдуваат неговите лековити својства во спречувањето настинки, подобрувањето на метаболизмот, спречувањето канцер, на срцевите заболувања,  високиот крвен притисок, Алцхајмеровата болест, ја лекува мигрената, дури има влијание и […]

Категорија: Здрава храна

февруари 1, 2020

Вино – повеќе од алкохолен пијалок

| Виното − лек или отров? Повеќе од само алкохолен пијалак – вино Виното е алкохолен пијалак добиен со ферментација на грозје – плод на лоза, кој е многу здрав за организмот. Грозјето расте во кластери од 15 до 300, може да биде црвено, црно, темносино, жолто, зелено, портокалово и розево. „Белото“ грозје всушност има […]

Категорија: Здрава храна

февруари 1, 2020