Фармацевти
Контакт

Интолерантност на лактоза

Варење

Интолерантност на лактоза

д-р Александар Митов | Интолерантноста на лактоза е проблем кој...

Зошто се јавува дијареја при употребата на антибиотици и како пробиотикот тоа може да го превенира?

Д-р Зорица Мартиноска Андонова Специјалист по семејна медицина ПЗУ Цитус...

Електролити и пробиотици ‒ вистинска комбинација при повраќање и дијареја

Александра Ситновска | Дијарејата е честа манифестација на многу гастроинтестинални...

Пробиотици со антибиотска терапија – за или против

Кирил Пецевски м-р по фармација | Една од сè поактуелните...

Опстипација во текот на бременоста

м-р д-р Симонида Котларова Попоска специјалист гинеколог акушер ПЗУ РЕМЕДИКА,...

Придобивките од сумакот

| Со помош на здравиот начин на исхрана можно е...

Исхрана за време на пандемија со Ковид-19

виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL НАДВОРЕШЕН СОРАБОТНИК ОД ОБЛАСТА НА НУТРИГЕНОМИЈАТА | Правилната исхрана е неопходна за одржување добро здравје, особено  во борбата против вирусите каде што е важно зачувувањето и поттикнувањето на функцијата на имунолошкиот систем. И покрај тоа што неговата функција е детерминирана од генетиката, големо влијание има исхраната, стресот, […]

Категорија: Варење

јануари 1, 2021

Нова тераписка можност како подршка во лекувањето на анемија од различен причинител

| д-р Ирена Евтимовска Рогач Субспецијалист гастроентерохепатолог, ГОБ „8-ми Септември“ Железото е хемиски елемент неопходен за околу 200 биохемиски реакции во човековото тело и е важен фактор во процесите на производство на енергија, транспорт на кислород, адекватно функционирање на имунолошкиот систем, производство на хормони, неуротрансмитери и ДНК. Така да, општата здравствена состојба многу зависи од количината на […]

Категорија: Варење

октомври 1, 2020

Пробиотици и нивна примена за зајакнување на имунолошкиот систем

| Габриела Качакоска – Нанеска дипл. Фармацевт ПЗУ АПТЕКА „БИОЛЕК 3“ ПРИЛЕП По дефиниција на Светска Здравствена Организација, пробиотиците се живи микро организми наречени “добри” бактерии, чија што употреба во адекватни количини има поволно дејство врз здравјето на човекот. Во човечкиот организам,во гастроинтестиналниот тракт, односно цревата постои микрофлора (бактерии) кои се важни за созревање и […]

Категорија: Варење

октомври 1, 2020

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија Клинички центар Скопје Малку е познато дека дигестивниот тракт, освен основната улога во варење на хранливите материи, е место каде се наоѓаат 70 % од вкупниот број имунолошки клетки на организмот кои активно комуницираат меѓусебно и со цревната микробиота, одредувајќи начин на кој ќе се […]

Категорија: Варење

август 1, 2020