Фармацевти
Контакт

Денот на Жената – Движење за правата на жените – 8ми март

Женско здравје

Денот на Жената – Движење за правата на жените – 8ми март

Пишува: Сеида Џигал Обележувањето на 8-ми март, Меѓународниот ден на...

Психолошката поддршка за нова мајка или родилка

Пишува: Ивица Павлов – Лиценциран психолог и кфогнитивно-бихејвиорален советник Од...

Кои суплементи се неопходни во текот на бременоста?

Пишува: Мр. Фарм Билјана Божиновска Дупјачанец Пренатални витамини се мултивитамини...

Зошто се појауваат полицистични јајници и како се третираат?

Пишува: Д-р Тихомир Златановски Сè почесто кај жените се појавуваат...

НЕГА НА ВАШЕТО БЕБЕ: Совети за Нега и Безбедност

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медици Доаѓањето на...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО СЕ СЛУЧУВААТ ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ И КОГА?

Пишува: Д-р Тихомир Златановски – Специјалист по гинекологија и акушерство...

Подготовка за бременост и надзор во текот на 9 месеци

Пишува: Д-р Ирена Гошева – Гинекологија и акушерство – ONE HOSPITAL Како доктор, мојата работа е да им помогнам на моите пациентки да се подготват за бременоста и да ги следам во текот на 9 месеци. Во овој текст ќе споделам некои совети за подготовка за бременоста и што да очекувате во текот на надзорот. […]

Категорија: Женско здравје

јули 1, 2023

Чести инфекции на урогениталниот систем? Орален пробиотик може да биде решението!

Пишува: Стефче Монавчев – Магистер по фармација Вагинални инфекции и „добри бактерии“ Најчести инфекции кај жените за време на репродуктивниот период се вагиналните инфекции, кои настануваат поради нарушување на нормалната бактериска микрофлора на вагината, кога доаѓа до намалување на бројот на „добри бактерии“ и зголемување на „штетните бактерии“ на површината на вагиналната слузница. „Добрите бактерии“ […]

Категорија: Женско здравје

мај 2, 2023

Безбеден третман на уринарни инфекции во бременоста

Пишува: Мр. Фарм. Мирјана Ефтимова Мирковиќ Во периодот на бременост поради специфичните ризици по здравјето на мајката и плодот генерално се избегнува лекарска терапија освен во случаи на хронични заболувања и во ситуации кога бенефитот од употребата на меди- каментот ги надминува ризиците. Сепак одредени заболувања, во случајов уринарните инфекции, се доста фрекфентни во текот […]

Категорија: Женско здравје

мај 2, 2023

Причини за рак на грлото на матката, фактори на ризик и превенција

Пишува: Проф Др Горан Димитров – Претседател на Македонското Здружение за Цервикална Патологија и Колпоскопија – МЗЦПК ХПВ инфекцијата предизвикува рак на грлото на матката Долготрајната (постојана) инфекција со високоризични типови на хуман папиломавирус (ХПВ) предизвикува рак на грлото на матката. Докажано е дека скоро сите луѓе кои се сексуално активни во одреден момент во животото, […]

Категорија: Женско здравје

април 24, 2023