Фармацевти
Контакт

Причини за рак на грлото на матката, фактори на ризик и превенција

Женско здравје

Причини за рак на грлото на матката, фактори на ризик и превенција

Пишува: Проф Др Горан Димитров – Претседател на Македонското Здружение за...

СИМПТОМИ ШТО УКАЖУВААТ НА КАРЦИНОМ НА ГРЛОТО НА МАТКАТА

Д-р Наташа Николовска Јануари – месец за подигнување на свеста...

Перимено, мено и постменопауза – Клинични аспект

Влатко Грозданов Специјалист по гинекологија и акушерство Перименопаузата, нејзините симптоми,...

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Д-р Ирена Вељковиќ Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност...

Како да се излекува неплодноста и кои испитувања треба да се преземат

Дијагнозата на неплодноста е половина решение Д-р Тихомир Златановски Специјалист...

Анамнеза и дијагностика на тироидните заболувања

Улогата на пациентот и докторот Д-р Александра Лазаревска-Давитков ПЗУ „ДСГ...

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од: ВИТАМИН А: Помага во одржување на здравјето на очите, го зголемува обновувањето на клетките на кожата и ја регулира функцијата на имунитетот ВИТАМИН Б12: Помага во формирањето на црвените крвни зрнца, синтезата на ДНК и функцијата на мозокот ВИТАМИН Ц: Дејствува како антиоксиданс за борба против слободните радикали, […]

Категорија: Женско здравје

мај 9, 2022

Вистината за дебелината – Циклусот може да биде прекинат

Вашиот мозок е управувач којшто ви ја контролира телесната тежина Многу луѓе веруваат дека постои едноставно објаснување за причината поради која живеат со дебелината, a тоа е дека јадат повеќе отколку што им е потребно. Но, во реалноста, начинот на животот е само една од многуте причини поради кои нашето тело ги натрупува и задржува […]

Категорија: Женско здравје

мај 6, 2022

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Др. Горан Стевчевски Добро познато е дека уринарните инфекции се почести кај жените. Една од причините за зголемената инциденца на уринарни инфекции кое важи како генерално правило зошто уринарните инфекции се почести кај жените во секое доба од животот е должината на уретрата која е значајно помала и порамна во однос на мажите. Овој податок […]

Категорија: Женско здравје

мај 6, 2022

Менопаузата може да помине без симптоми

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента |   Менопаузата го означува крајот на репродуктивната способност на жените, а е предизвикана од хормонални промени. Тоа е природна појава која се јавува кај постарите жени поради исцрпување на функцијата на јајниците. Во периодот на менопаузата има големи промени во начинот на функционирање на женското тело, но и […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2022